NOS NieuwsAangepast

Eerste scheurtje in China's Great Firewall

Eindelijk mag het, al is het maar een klein beetje: Twitteren en Facebooken in China. De Chinese regering heeft de blokkade op sociale media in de 'vrijhandelszone' van Shanghai opgeheven. Om dat in perspectief te plaatsen: de stad Shanghai is 6341 vierkante kilometer groot. De vrijhandelszone maar 28 vierkante kilometer.

Vooral expats profiteren

In de vrijhandelszone is in tegenstelling tot de rest van China vrije handel en concurrentie mogelijk. Daarom is het voor buitenlandse bedrijven interessant om in de zone, de enige in zijn soort in China, te investeren.

De opheffing is vooral bedoeld om meer investeerders naar Shanghai te halen. "Om bedrijven aan te trekken moeten de werknemers zich hier op hun gemak voelen. Als ze niet op Facebook kunnen, zullen ze zich afvragen wat de vrijhandelszone anders maakt dan de rest van China", zegt een bron tegen de South Chinese Morning Post. Het zijn dus vooral expats die profiteren van het plan.

The Great Firewall of China

In de rest van China houdt de regering controle over het internet met het Golden Shield-project, ook wel The Great Firewall. Zo blokkeerden ze vorig jaar de New York Times, omdat de krant een artikel schreef over criminele activiteiten van familieleden van de voormalige premier van China. Ook andere populaire sites als Google en YouTube zijn vaak niet bereikbaar.

Internetvrijheid voor de gehele Chinese bevolking zit er dus nog niet in. Benieuwd welke websites de Chinese overheid blokkeert? Kijk dan hier.

Foto AFP

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl