NOS NieuwsAangepast

Al-Shabaab - Wie? Wat? Waar?

Getrainde honden bij het door al-Shabaab bezette pand - AFP

Ze blazen zichzelf op, ontvoeren mensen en gijzelen nu al drie dagen lang mensen in een winkelcentrum in Nairobi. De islamitische terreurbeweging al-Shabaab uit Somalië zaait al jarenlang dood en verderf in de Hoorn van Afrika. Maar wie zijn ze, wat willen ze en waarom op zo'n manier?

In kort: al-Shabaab is een terreurorganisatie die het niet heeft met de huidige wetten en die wil vervangen door 7de-eeuwse islamitische wetten, gebaseerd op de Koran. De sharia moet ingevoerd worden en dat kan maar op één manier: een bloedige strijd. Al-Shabaab vs. kuffar (ongelovigen). Jongerenafdeling al-Shabaab aan de macht? - AFP

Al jaren strijdt al-Shabaab om de macht in Somalië, onder de vleugel van al-Qaida. Ooit leek de organisatie een los-vaste club strijders, maar volgens de VN loopt die nu als een geoliede machine. De Jeugd was van 2004 tot 2006 de gewapende jongerenafdeling van de Unie van Islamitische Rechtbanken.

In 2006 was het zover: al-Shabaab aan de macht in Somalië. Prima, vond de bevolking, want eindelijk was er een relatieve rust. Er kwam een einde aan corruptie, diefstal en afpersing. Ook een jarenlange burgeroorlog tussen clans en krijgsheren werd beëindigd. De Afrikaanse Unie bij een vernietigde truck van al-Shabaab - AFP

In plaats van die corruptie, diefstal en afpersing kreeg de Somaliër de sharia terug. Excessen in lijfstraffen als handen afhakken of stenigingen waren niet bijzonder. De Unie van de Islamitische Rechtbanken werd verdreven door het leger van buurland Ethopië.

Voor al-Shabaab tijd om zich af te splitsen. Er kwam een nieuwe Somalische Overgangsregering, maar dat haalde weinig uit. Al-Shabaab greep de macht in grote delen van het land en regeerde volgens de sharia. De terreurorganisatie zaait angst onder de bevolking - AFP

Na een jarenlange strijd lukte het het vredesleger van de Afrikaanse Unie om de terroristen grotendeels terug te dringen. Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, werd terugveroverd. En ook breder verliest al-Shabaab stootkracht: de Arabische Lente breekt uit en jihad-strijders denken dat ze ergens anders nodig zijn.

De macht van al-Shabaab mag dan wel teruggedrongen zijn, door grote aanslagen te plegen, blijven ze een groep waar met angst op wordt gelet. Niet onnodig, zo blijkt uit de bloedige gijzeling in het Keniaanse winkelcentrum.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl