NOS NieuwsAangepast

Duitsers kraken 'veilige' scanner Apple

Eindelijk een veilige vingerafdrukscanner. Dat zei Apple tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone. Maar twee dagen na de release is de technologie al gekraakt. Dat claimt de Duitse hackgroep Chaos Computer Club. Ze noemen het een nieuwe waarschuwing tegen het gebruik van vingerafdrukken.

Hoe doen ze dat dan?

Bij het testen van de iPhone 5S ontdekten de Duitsers dat het vernieuwende van de scanner verborgen zit in de hogere resolutie. Hierdoor worden afdrukken gedetailleerder gescand dan bij vorige vingerafdrukscanners. De oplossing? Maak ook de nepvinger gedetailleerder.

Een scherpe foto van de afdruk, een printer en een dun stukje latex is alles wat je nodig hebt (technische details lees je hier). "Het is iets arbeidsintensiever dan de vorige manier, maar onze hack laat zien dat vingerafdruk niet veiliger zijn, maar alleen makkelijker", aldus hacker Starbug tegen Engadget. Hieronder zie je de groep aan het werk.

Dollars voor je hack

Na de bekendmaking van de vingerafdrukscanner op de iPhone, loofden mensen massaal beloningen uit voor de eerste kraak. Alles werd in de strijd gegooid, van geld en drank tot boeken en Bitcoins. Zo beloofde zakenman Arturas Rosenbacher 10.000 dollar aan de eerste succesvolle hackers. Volgens Rosenbacher om Apple te helpen: "Zo verhelp je een probleem voordat het een probleem wordt."

De CCC vindt dat de afdrukken te gemakkelijk na te maken zijn. In Nederland weigeren sommige mensen daarom vingerafdrukken af te geven voor hun paspoort. Twee jaar geleden was ook de Tweede Kamer sceptisch en hield de centrale opslag van de vingerafdrukken tegen.

Apple, de fabrikant van de iPhone, heeft nog niet gereageerd op het kraken van de scanner.

foto: ANP

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl