NOS NieuwsAangepast

Politie Kenia: schietpartij winkelcentrum is aanslag

Grote paniek in een winkelcentrum in Nairobi, in Kenia. Daar zijn schoten en granaatontploffingen geweest, met meerdere doden tot gevolg. Volgens ooggetuigen en bewakers schoten de aanvallers in het wilde weg om zich heen. Het Keniaanse leger en de politie kammen het winkelcentrum uit. Ongeveer tien gemaskerde en zwaarbewapende mannen zouden achter de aanval zitten.

Doden

Het Keniaanse Rode Kruis meldt 22 doden, maar officieel is niets gezegd over doden of gewonden. Een fotograaf van Reuters zegt dat hij vijf lijken heeft gezien, andere ooggetuigen meldden aan persbureau AP dat er minstens tien doden zijn. Volgens een televisiezender in Kenia worden er ook mensen gegijzeld.

De Keniaanse politie behandelt de zaak inmiddels als een terreuraanslag, maar van welke groep achter is niet bekend. De Somalische terreurgroep al-Shabab dreigde eerder een aanslag te plegen op het winkelcentrum Westgate. De aanval is nog niet opgeëist.

Een medewerker van de Nederlandse ambassade moest dekking zoeken toen het vuur geopend werd, zegt de ambassadeur. De man zat met z'n vrouw op een terras in winkelcentrum Westgate. Ze gingen op de grond liggen, en bleven daar een half uur liggen. Op het terras werden twee mensen geraakt.

Blijf weg

Nederlanders in Kenia hebben van de ambassade een sms'je gekregen met een waarschuwing om weg te blijven bij het winkelcentrum.

De politie zegt dat ze de situatie inmiddels onder controle hebben, maar roept ook op geen foto's te twitteren om de operatie niet in gevaar te brengen. De omgeving is nog afgezet en nog steeds rennen tientallen mensen het winkelcentrum uit, al dan niet onder begeleiding van de politie.

Het winkelcentrum wordt vooral bezocht door expats en rijke Kenianen en is zwaar beveiligd.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl