NOS NieuwsAangepast

"Celstraf niet ontlopen door hoger beroep"

Veroordeelde criminelen mogen hun hoger beroep niet meer op vrije voeten afwachten. Dat willen minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Zo willen ze voorkomen dat criminelen pas na jaren moeten zitten, of ineens onvindbaar zijn. 't Geldt alleen voor mensen die minstens twee jaar cel kregen; of bij een jaar als er slachtoffers zijn gemaakt.

Nu is het zo dat mensen die in hoger beroep gaan, in voorlopige hechtenis zitten. Maar er is ook een groep veroordeelden die 'buiten' mogen afwachten wat er uit hun hoger beroep komt. Pas als het vonnis écht uitgesproken is, hoeven zij de cel in.

Het ontlopen van de straf op zo'n manier veroorzaakt veel onbegrip en frustratie bij slachtoffers en nabestaanden. Ook komt het de geloofwaardigheid van het rechtssysteem niet ten goede, zeggen Teeven en Opstelten aan de hand van hun wetsvoorstel.

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is

In dat voorstel is ook een compensatieregeling opgenomen. Veroordeelden die in hoger beroep worden vrijgesproken en dus onterecht in voorlopige hechtenis hebben gezeten, krijgen een schadevergoeding.

Eerder waarschuwden kenners in het NRC Handelsblad al dat het plan in strijd is met het onschuldbeginsel. Dat houdt in dat iedereen die vervolgd wordt, onschuldig is tot schuld is bewezen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl