NOS NieuwsAangepast

"Vernietigen chemische wapens duurt jaar"

't Gaat een jaar duren, is een enorme operatie en kost misschien wel een miljard, maar zijn chemische wapens gaat hij inleveren. Dat zei de Syrische president Assad gisteren in een televisieinterview op de Amerikaanse zender Fox News.

Assad hield tijdens het gesprek stug vol dat het Syrische leger niet de verantwoordelijke is voor de aanval met chemische wapens op 21 augustus in Damascus.

De weken na die aanval waren gevuld met Amerikaanse oorlogstaal, een militaire actie leek onvermijdelijk. President Obama vond dat de aanval militair moest worden afgestraft, Rusland en China waren daar fel tegen.

Het ingrijpen werd op het laatste moment voorkomen door een akkoord tussen de Verenigde Staten en Rusland. Toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, per ongeluk noemde dat Assad alleen nog onder een ingrijpen uit kon komen als hij ál zijn wapens inleverde, werd onbedoeld een diplomatieke oplossing gevonden.

Verenigde Naties

De VS en Rusland werden het zaterdag eens over het verwijderen en vernietigen van de chemische wapenvoorraden van Syrië. Dat moet wat de VS betreft met spoed gebeuren.

Westerse landen willen dat de afspraken worden vastgelegd in een VN-resolutie. Als Syrië zich niet aan de afspraken houdt, dreigt militair ingrijpen. Maar vooralsnog ligt Rusland dwars.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl