NOS NieuwsAangepast

Oost-Europese bendes jatten én verkopen in Nederland

Wie dacht dat z'n gejatte splinternieuwe smartphone is doorverkocht in het bijvoorbeeld het Oostblok, heeft het mis. De smartphones die Oost-Europese criminelen in Nederland stelen, gaan vaak niet eens de grens over. Ze worden verkocht op Nederlandse markten, dat schrijft de Volkskrant.

De Universiteit Utrecht onderzocht grensoverschrijdende criminele bendes en presenteert dat onderzoek vandaag. Een voorproefje: de Zwarte Markt in Beverwijk is een centrum van de handel in gestolen goederen. Met tassen vol gestolen spullen, melden criminelen zich in Beverwijk. Uit het zicht verpatsen ze de goederen, die van streepjescodes zijn ontdaan.

Nederlanders zijn naïef

Tegen de Volkskrant zegt onderzoekster Dina Siegel: "We gingen er altijd van uit dat de spullen rechtstreeks richting Oost-Europa gingen. Dat blijkt lang niet altijd het geval." De Utrechtse wetenschappers deden een jaar onderzoek en reisden af naar Litouwen, Polen, Roemenië en Bulgarije. Daar spraken ze met criminelen en lokale politie.

"Ze vinden Nederlanders naïeve mensen", zegt Siegel. We parkeren onze auto's namelijk op donkere plekken, laten ramen open en leggen onze telefoons open en bloot op terrastafels. "Dat maakt het makkelijk voor ze."

Politie lui, traag en bureaucratisch

In Nederland zijn veel Oost-Europese bendes actief. Vooral op plekken waar veel mensen bijeen komen, slaan ze graag hun slag. Tijdens de Gay Pride in Amsterdam werden tal van dieven opgepakt, bijna allemaal afkomstig uit het oosten van Europa.

Om het probleem van de diefstal door Oost-Europeanen tegen te gaan, gaat de Roemeense politie hun Amsterdamse collega's helpen bij het aanpakken van zakkenrollers. Die hulp is ook wel nodig, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. Politiekorpsen in vier Oost-Europese landen vinden de Nederlandse politie lui, traag en bureaucratisch.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl