Studenten verbreken wereldrecord snelfietsen

Studenten van de TU Delft en de VU hebben het wereldrecord snelfietsen verbroken. In de Amerikaanse staat Nevada bereikten zij een snelheid van 133,78 kilometer per uur. Het oude wereldrecord stond op 133 kilometer per uur.

De studenten vormen samen een Human Power Team; TU Delft ontwierp de ligfiets waarmee wordt gereden en de VU trainde de fietsers, op uithoudingsvermogen en sprinttechniek. Het team bereikte de snelheid op een weg van tien kilometer. De eerste 8 kilometer mag de fietser gebruiken om op snelheid te komen, waarna over de laatste 200 meter de snelheid wordt gemeten.

Teamleider Wouter Lion is dolblij met de prestatie. "Het was waanzinnig spannend. We hadden zes dagen om het wereldrecord binnen te slepen, maar in het begin liepen we tegen technische problemen aan." De sterke tegenwind leek roet in het eten te gooien, maar ging uiteindelijk toch liggen. "Als je dan toch nog over de wereldrecordsnelheid knalt, voelt dat fantastisch", Het team verbrak het record na vijf pogingen.

Twee jaar geleden lukte het de studenten al om het Europese record op hun naam te zetten. Toen bereikten ze een snelheid van 129 kilometer per uur. De fiets die nu gebruikt is, de Velox3, heeft speciale banden met extra lage rolweerstand. Hierdoor kon de fiets een hogere snelheid halen.

De blijdschap na afloop van de recordpoging is hieronder te zien.

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl