NOS NieuwsAangepast

Ruimtesonde verlaat ons zonnestelsel, met gouden plaat op zak

Op 25 augustus 2012, de sterfdag van Neil Armstrong, heeft een ruimtesonde voor het eerst ons zonnestelsel verlaten. Er werd al een tijdje over gespeculeerd, maar het is nu pas door de NASA bevestigd. De bevestiging duurde zo lang, omdat wetenschappers er lange tijd niet 100 procent zeker van waren waar het zonnestelsel officieel ophoudt. Daarover is nu meer duidelijkheid.

De Voyager 1 werd in 1977 het heelal in geschoten om de buitenste planeten in ons zonnestelsel te ontdekken. Toen duidelijk werd dat de motoren het goed deden, werd besloten om de sonde nog verder te laten reizen. Indrukwekkend is dat het apparaat dit allemaal doet met 68 kb geheugen. Dit is veel minder dan een gemiddelde smartphone.

Lancering

Bekijk hier hoe de Voyager 1 ooit gelanceerd werd:

Het verlaten van het zonnestelsel is een belangrijke mijlpaal, omdat we nu voor het eerst materiaal kunnen analyseren buiten ons zonnestelsel. De sonde is wel een oud apparaat, dus een aantal onderdelen die belangrijk zijn voor het onderzoek werken niet meer goed.

Gouden platen

De sonde heeft ook gouden platen bij zich. Deze platen staan vol met begroetingen, foto's en muziek. Ze zijn meegestuurd om mogelijk buitenaards leven kennis te laten maken met onze cultuur.

De Voyager 1 bevindt zich inmiddels op bijna 19 miljard kilometer van de aarde. De sonde zal stug blijven doorploegen tot zijn motoren uitgewerkt zijn. Wetenschappers denken dat de sonde nog duizenden jaren door zal reizen.

Door: Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl