NOS NieuwsAangepast

15-jarige Belg naar India om monnik te worden

De gemiddelde jongen van 15 droomt van een brommer en speelt videospelletjes met zijn vrienden. Giel uit het Belgische Sint-Laureins zit in heel andere sferen. Hij wil monnik worden in een Tibetaans klooster. Zijn plan is om morgen in het vliegtuig naar India te stappen, maar nu lijkt zijn oom daar een stokje voor te steken.

In India wil een boeddhistische leermeester worden. Die opleiding duurt maar liefst vijftien jaar. "Ik wil dit al vanaf dat ik zes jaar ben", vertelt hij aan een krant in België. Moeder Sabine staat volledig achter zijn keuze. Ze hebben allebei een boeddhistische levenstijl, daarom kreeg Giel de laatste paar jaar thuis les. Het normale schoolleven viel niet te combineren met hun geloof.

Belachelijk

De oom van Giel vindt het een belachelijk idee dat zijn minderjarige neefje zichzelf wil opsluiten in een klooster: ''Op die leeftijd beseft een kind niet wat het inhoudt om je familie voor zo'n lange tijd achter te laten", vindt hij. Hij hoopt dat autoriteiten ook inzien dat Giel te jong is om nu zijn droom waar te maken.

De overheid heeft eigenlijk al besloten dat hij mag gaan, maar nu zijn oom een advocaat op zaak heeft gezet, wordt het vertrek van Giel met het uur onzekerder.

Mocht hij morgen toch vertrekken, dan heet hij niet langer Giel, maar Lobsang Nyima. In onderstaand radio fragment legt hij uit wat zijn nieuwe naam betekent en wat hij allemaal gaat leren in het klooster.

Door:Janneke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl