NOS NieuwsAangepast

Telefoon stuk? Koop een nieuw blokje #Phonebloks

Telefoons gaan maar een paar jaar mee en dan kan je ze weggooien. Terwijl het vaak maar één onderdeel is dat het niet meer doet. Hartstikke zonde dat je dan aan de hele telefoon niets meer hebt. Het zou dus handiger zijn als je alleen dat specifieke onderdeel zou kunnen vervangen. Dat is het idee achter phonebloks: een telefoon bestaand uit verschillende blokjes.

Het idee begon bij Dave Hakkens als persoonlijke frustratie: "Als je een lekke band hebt, koop je ook geen nieuwe auto. Ik heb al zoveel telefoons 'verspild' op die manier." Hij ziet het eigenlijk als een appstore voor hardware, staat op zijn website. In de store koop en verkoop je (oude) bloks en zo kan je zelf je telefoon samenstellen. Voordelig, vooral voor het milieu, aangezien elektronisch afval alleen maar toeneemt.

Het begon als een afstudeerproject, maar inmiddels is er al veel interesse: "M'n mailbox is geëxplodeerd", zegt Hakkens, die nog op vakantie is. Maar het is wel een heel gecompliceerd idee: verschillende bedrijven leveren verschillende of dezelfde onderdelen aan en die moeten wel allemaal met elkaar samenwerken.

Dus hoe haalbaar is dit?

Lijkt moeilijk te realiseren, maar daar denkt hoogleraar Ton Backx van de Technische Universiteit Eindhoven anders over. "Het vereist goede afspraken onder fabrikanten over standaardisatie. Deze afspraken over de te gebruiken interfaces voor elk van de functieblokken (telefoon, camera, geheugen, WiFi, GPS, Bluetooth, luidspreker, radio) zijn vergelijkbaar met de standaardisatie en modulaire opbouw die er nu al zijn voor PC's. Veel fabrikanten leveren standaard functieblokken (bv harddisk, geheugenmodules, grafische kaarten, draadloze afstandsbediening, softwarepakketten etc.) waarmee iedereen een PC naar wens en op maat kan maken."

Nu zou de Phonebloks zo groot als een schoenendoos worden, zegt de Telecommunications groep van TU Delft: "Net zoals een PC versus de laptops en tablets van nu." Maar daar kan natuurlijk aan gesleuteld worden. "De verbindingen tussen de modules kosten veel ruimte en dus bestaat de trend om alles zoveel mogelijk in één chip te stoppen. In het phoneblok-concept draait alles nu juist om die verbindingen: dat zal met connectortjes gedaan moeten worden. Dat kost ontzettend veel meer ruimte."

Crowdspeaking

Het project is een meerjarenplan, zegt Hakkens. "Die telefoon is heel moeilijk om te maken, daar heb je heel veel bedrijven voor nodig. In plaats van langs te gaan bij die bedrijven om te vragen of ze geïnteresseerd zijn, dacht ik: wat als we gewoon kunnen laten zien dat er heel veel mensen een behoefte hebben aan die telefoon." Dat probeert Hakkens nu met Crowdspeaking: het idee met z'n allen delen op social media. Op 29 oktober moet er een stormvloed aan Phonebloks-berichten verschijnen, zodat in ieder geval duidelijk is dat de behoefte om dit verder te ontwikkelen, groot is.

We gaan Dave skypen, dat gesprek zie je hier vanavond terug.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl