NOS NieuwsAangepast

Jongen (19) onthoofd door eigen model-heli

Een 19-jarige jongen uit New York is onthoofd door z'n eigen model-helikopter. Tijdens een stunt verloor Roman Pirozek de controle over de helikopter die daardoor tegen z'n hoofd vloog. De rotorbladen gingen dwars door z'n schedel heen en sneden z'n keel door. Hij overleed ter plekke.

Roman Pirozek was groot liefhebber van model-helikopters en was op het moment van het ongeluk aan het stunten in een park in Brooklyn. Zijn vader stond ernaast; ook hij is groot fan van de modellen. De twee stonden op een plek in het park die speciaal is ingericht voor hobbyisten.

Talentvol

Pirozek stond bekend als zeer ervaren en talentvolle vlieger. Op zijn YouTube-kanaal is te zien hoe hij allerlei stunts uithaalt met zijn Trex-700, die 1500 dollar waard is. Zo laat hij het ding, met een spanwijdte van 1,50 meter, boven zijn hoofd 'neerstorten' om hem vervolgens vlak boven zijn hoofd weer aan te zetten en op te laten stijgen. De heli is gemaakt in Taiwan en de rotorbladen draaien meer dan 2000 keer per minuut.

Volgens Amerikaanse media zag een 13-jarig meisje Pirozek na het ongeluk liggen. "Hij was gewoon onthoofd, de hele bovenkant van zijn hoofd was weg".

Nederland

Voor zover bekend zijn er in Nederland nog geen dodelijke ongevallen gebeurd. In Zwitserland zijn er sinds 2010 drie zware ongelukken geweest: in juli dit jaar kwam een man om toen hij zwaargewond raakte door zijn helikopter aan arm en hoofd. Hij had, net als Pirozek, veel ervaring.

In Nederland doen er zo'n 15.000 mensen aan modelvliegsport; enkele tientallen van hen doen naar schatting aan 3D-vliegen.

Extreme versie

Volgens Richard Branderhorst, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart van de afdeling Modelvliegsport, vloog Pirozek met een 3D-helikopter. "Dat is een extreme versie waar je allemaal stunts mee uithaalt. Het zijn vooral jonge mensen die daarmee vliegen".

De 3D-helikopters zijn sneller, en daarom gevaarlijker. "Je hebt veel minder tijd om weg te springen als er iets misgaat. Veel modelvliegers vinden het knap wat ze doen, maar voor de meesten is het veel te extreem".

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl