NOS NieuwsAangepast

"Berlusconi had 'levendige band' met de maffia"

Silvio Berlusconi / ANPfoto

Silvio Berlusconi onderhield levendige banden met de maffia. Dat schrijft het gerechtshof van Palermo. Het is te lezen in de motivatie van de veroordeling van Mercello Dell'Utri, oud-senator van de partij van Berlusconi. Hij zou de schakel zijn geweest tussen Berlusconi en Cosa Nostra, de maffia op Sicilië. Hij kreeg in maart zeven jaar gevangenisstraf wegens steun aan de maffia.

Het gaat om de jaren 1974 tot 1992 waarin Berlusconi de banden warm hield met de georganiseerde misdaad op het Italiaanse eiland. Volgens het vonnis was Berlusconi persoonlijk aanwezig bij een ontmoeting met hoge maffiabazen in 1974. Daar zou de basis voor de samenwerking zijn gelegd.

Beschermingspact

De samenwerking hield een 'beschermingspact' in. De maffia zou zorgdragen voor Berlusconi's veiligheid; in ruil daarvoor zouden ze flinke bedragen hebben ontvangen. De 71-jarige Dell'Utri heeft volgens het vonnis de contacten met de maffia onderhouden en het beschermgeld overhandigd dat Berlsuconi hen betaalde. Daarmee zou Cosa Nostra haar macht op het eiland verder hebben versterkt, zeggen de rechters.

Mercello Dell'Utri / ANPfoto

Ook zou Berlusconi een maffioso in dienst hebben gehad als bediende in een van zijn villa's bij Milaan. De rechters vinden het vreemd dat hij er kennelijk niet aan heeft gedacht zichzelf en zijn familie te laten beschermen door de politie, in plaats van door de maffia voor grote sommen geld. De hele schriftelijke motivering telt 477 pagina's, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Gaspare Spatuzza

Al eerder werd Berlusconi in verband gebracht met de Cosa Nostra. In 2009 deed voormalig maffialid Gaspare Spatuzza een boekje open in een zwaarbeveiligde gevangenis in Turijn. Hij zei toen dat Berlusconi begin jaren negentig banden met hen had.

Spatuzza ging nog verder. Volgens hem zou er zelfs een verband zijn tussen Berlsuconi en een reeks bomaanslagen die destijds door de georganiseerde misdaad werd gepleegd. Berlusconi noemde de getuigenverklaring onzin.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl