NOS NieuwsAangepast

Verkrachting in bus Delhi: eerste schuldige

Een van de verdachten van de busverkrachting in Delhi vorig jaar, is schuldig bevonden door de rechter. De 18-jarige kan veroordeeld worden tot drie jaar in een heropvoedingsinrichting, vanwege het verkrachten en vermoorden van een 23-jarige vrouw. Vier anderen wachten een uitspraak, plus een mogelijke doodstraf, nog af. Een vijfde hing zichzelf vermoedelijk op in zijn cel.

Toen de schuldig bevonden jongen de 23-jarige studente Fysiotherapie verkrachtte, was hij 17 jaar, dus minderjarig. Daarom duurde het even voor de rechter een uitspraak kon doen: die werd vier keer uitgesteld. Er is zelfs een botonderzoek bij de jongen gedaan, om vast te stellen of hij daadwerkelijk minderjarig was.

Verkracht in rijdende bus

In december 2012 verkrachtten de zes dronken mannen de vrouw, in bijzijn van haar vriend in een rijdende bus. Beiden werden zwaar mishandeld met ijzeren staven en met ernstige verwondingen uit de bus gegooid. Door de mishandeling liep de vrouw ernstig hersenletsel en zware inwendige verwondingen op, waaraan ze uiteindelijk overleed.

Sky News meldde destijds dat de mannen hadden verklaard dat ze de vrouw verkrachtten, omdat ze vonden dat een vrouw 's avonds niet zomaar naar buiten kon gaan met een man.

Rape capital

De groepsverkrachting zorgde voor gigantische woede onder de bevolking. Massa's mensen gingen de straten in New Delhi op en eisten toen al dat de daders de doodstraf kregen. Ook eisten ze dat de regering de veiligheid voor vrouwen op straat verbeterde.

De afgelopen jaren neemt het aantal verkrachtingen in New Delhi flink toe. De hoofdstad wordt dan ook niet voor niets de 'rape capital' genoemd. Op verkrachtingen daar rust nog vaak een taboe: vrouwen mogen van familie geen aangifte doen, of schamen zich te diep om naar de politie te stappen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl