NOS NieuwsAangepast

Spionage VS miljardenbusiness

52.6 miljard dollar, bijna 40 miljard euro. Zoveel geven de Amerikaanse spionagediensten bij elkaar uit in 2013. Dat is een hoop geld, maar hoe besteden ze dat geld dan?

"Sorry, geheim" was tot nu toe het standaard antwoord op die vraag, maar The Washington Post heeft nu de antwoorden. Zij kregen van Edward Snowden de 'zwarte boekhouding' van de Verenigde Staten.

Overzicht

Die 'zwarte boekhouding,' een document van 178 pagina's, is eigenlijk een heel groot rapport van verschillende diensten bij elkaar. De VS heeft in totaal 16 verschillende spionagediensten, verdeeld onder zes verschillende ministeries. En bijna vergeten, de CIA die zelfstandig voor de president werkt. Een beetje overzicht is dus wel handig.

The Washington Post heeft het hele rapport uitgeplozen en durft niet alles te publiceren vanwege de staatsveiligheid. Toch publiceerde de krant vandaag interessante conclusies:

CIA is slokop

De CIA is de grootste slokop. In 2013 verbruikt de spionagedienst een dikke 11 miljard aan geheime operaties. Dat is ruim 50 procent meer dan bijvoorbeeld de NSA. Lang werd aangenomen dat de NSA tegenwoordig veel duurder zou zijn dan de CIA.

Aanvallende cyberoperaties

Niet alleen de NSA, maar ook de CIA werkt aan dure computerprojecten die vijandige computers moeten kunnen aanvallen en stilleggen. "Aanvallende cyberoperaties" noemen ze dat.

Blinde vlekken

De Amerikanen weten veel, maar over haar grootste vijanden weten ze te weinig. Iran, China en Rusland zijn moeilijk te infiltreren, maar over Noord-Korea weten ze al helemaal weinig. In het rapport gaat het over vijf 'kritieke gaten' of 'blinde vlekken' in de kennis. De diensten geven onder meer toe 'niets te weten' over de plannen van Kim Jong-Un.

Volgens The Washington Post geeft geen enkel ander land zoveel uit aan spionage. De laatste jaren is het budget ook sterk gegroeid. Voor 2001 was het budget nog niet de helft van wat het nu is. Toch is er een troost: tot 2017 denken de spionagediensten dat het bedrag niet heel snel zal oplopen.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl