Californië wil 'revenge porn' strafbaar maken

Exen die uit wraak pikante foto's van je online zetten, dat moet nou maar eens over zijn. Dat vindt de staat Californië. Daar willen ze een wet maken die het strafbaar stelt om intieme foto's van je ex te delen.

Revenge porn, zoals ze het in Amerika noemen, komt steeds vaker voor, zegt Nick Warner van de Sheriff's Association in Californië. "Een jaar geleden wist ik nog niet eens wat de uitdrukking betekende. Nu zie je het steeds meer." Er bestaan ook websites voor, zoals Rate My Ex Girl Friend, Girl Friend Revenge en IsAnyoneUp.com. Die laatste plaatste ook namen en had 300.000 hits per dag - en is nu offline.

6 maanden cel

Op dit moment is het lastig om mensen die aan revenge porn doen aan te pakken, maar met de nieuwe wet kan dat wel. Als de wet wordt aangenomen, wordt het een misdrijf waarvoor je maximaal 6 maanden cel kan verwachten en/of een boete van 1000 dollar. Als de foto's of filmpjes tenminste gedeeld zijn met de bedoeling om iemand kwaad te doen, dat moet wel bewezen worden.

Ze zijn al een paar maanden bezig met de wet en gisteren heeft een senaatscommissie het wetsontwerp aangenomen.

De wet biedt nog geen bescherming voor mensen die expliciete 'selfies' maken die in verkeerde handen vallen, maar dat wordt als het goed is komende vrijdag aangepast.

Nederland

Ook in Nederland is het lastig om dit soort praktijken aan te pakken. In dit soort gevallen heeft het te maken met portretrecht, auteursrecht, smaad en laster. "Als je in een gênante positie op de foto staat, is dat een inbreuk op het portretrecht, maar dat portretrecht is niet absoluut," zei internetjurist Arnoud Engelfriet eerder over een vergelijkbare actie.

Volgens internetjurist Bart Schermer gaat het bij portretrecht erom in hoeverre je herkenbaar in beeld bent. Dit zei hij eerder daarover: "Hoe beter herkenbaar, hoe meer je het portretrecht kan aanspreken. Als je goed herkenbaar bent, is dat nadelig als je bijvoorbeeld moet solliciteren voor een baan. Dan loop je inkomsten mis en je kun je een schadevergoeding eisen. Maar je moet het per geval bekijken."

Als je zelf de auteursrechthebbende op de foto bent, kan je aanvoeren dat er onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van je auteursrecht. En dan kan er ook nog sprake zijn van reputatieschade, smaad of laster, daarvan kan je aangifte doen. Maar dat zijn dus allemaal omwegen om hetzelfde doel te bereiken.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl