NOS NieuwsAangepast

Facebook betaalt voor misbruik profielfoto's

Stond jouw profielfoto ook ineens bij een reclame voor glijmiddel op Facebook? Dan krijg je binnenkort misschien wel 15 dollar uitbetaald. Een Amerikaanse rechter besliste vandaag dat Facebook moet dokken, omdat er niet zomaar profielfoto's van gebruikers ingezet mogen worden bij reclames.

In totaal moet Facebook 20 miljoen dollar betalen, waarvan er in totaal 9 miljoen naar gebruikers gaat. Die 9 miljoen moet verdeeld worden over 614.000 mensen, omdat Facebook hun de privacy aan de laars lapte: 15 dollar per persoon dus.

Glijmiddel

Het voorbeeld van glijmiddel gebeurde trouwens echt. Amerikaan Nick Bergus werd het gezicht ervan. Nadat hij voor de grap een foto had geplaatst van een enorm vat glijmiddel, werd zijn naam en foto ook gebruikt voor een advertentie van hetzelfde product. Op z'n blog zie je hoe de advertentie eruit zag.

Like

Het zit zo: like je een bedrijfspagina, dan kan Facebook hiervan profiteren. Op de timeline van je vrienden komt dan een foto van jou bij een reclame van het bedrijf te staan. Je maakt dus zonder dat je het weet reclame.

Dat je de reclame niet leuk vindt, wordt niet echt duidelijk. Er staat namelijk alleen met kleine lettertjes boven dat je het bedrijf zelf leuk vindt, en niet de reclame.

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl