NOS NieuwsAangepast

Leerkracht en werkloos? Amai, kom naar hier!

Afgestudeerd als leerkracht, maar nog steeds geen baan in Nederland? Gluur even over de grens. Antwerpen gaat namelijk leerkrachten werven in Nederland. De stad hoopt dat Nederlanders in België het grote aantal vacatures op scholen wil opvullen, schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

Het lerarentekort in Antwerpen is op korte termijn een groot probleem. De stad denkt dat het in 2020 bijna 3500 vacatures in het onderwijs heeft, terwijl er maar 1800 nieuwe leraren staan te trappelen om te beginnen. Vooral in het basisonderwijs is er een groot tekort aan meesters en juuffen.

Koudwatervrees

Dus kijkt Antwerpen nu in Nederland. Hier studeren juist veel te veel leerkrachten af. Dat zorgt ervoor dat veel jonge docenten zonder werk zitten. Op 8 oktober organiseert Antwerpen een voorlichtingsdag, waarop Nederlandse leerkrachten worden rondgeleid op de Vlaamse scholen.

Waarom Nederlanders niet uit zichzelf kiezen voor een carrière in het onderwijs in het buitenland? "De landsgrens is toch meteen een culture barrière", verklaart het hoofd van lerarenopleiding Avans in Breda in de Morgen. "Koudwatervrees."

Topo

Nederlanders kunnen niet zomaar aan de slag in België. Ze moeten Frans leren en bijvoorbeeld Kortrijk, Hasselt en Oostende feilloos kunnen aanwijzen tijdens een lesje topografie.

En dan de vooroordelen over elkaar. Die moeten ook verdwijnen, zegt de coördinator lerarentekort bij Antwerpen. Zo denken veel Nederlanders dat ze minder gaan verdienen in België: niet waar, zegt hij. "Andersom zijn er vooroordelen over de kwaliteit van Nederlandse leerkrachten. Ook die zijn ongegrond."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl