NOS NieuwsAangepast

Chinees internet plat door DDoS-aanval

Niet iedere Chinees zal er wat van gemerkt hebben, maar een deel van het Chinese internet viel vannacht uit. Dat kwam door twee cyberaanvallen op CNNIC, de Chinese beheerder van .cn-domeinen.

Tijdens de aanval was het internetverkeer ongeveer eenderde minder dan normaal. En dat tot twee keer toe: één aanval was rond middernacht Chinese tijd, de tweede was rond drie uur 's nachts. In totaal waren websites voor veel mensen drie uur lang niet bereikbaar.

Grootste in de geschiedenis

"De grootste DDoS-aanval in de geschiedenis", zo noemde CNNIC het. Het is nog niet duidelijk van wie de aanval afkomstig is, maar volgens de beheerder kan het zomaar één persoon zijn geweest.

DDoS staat voor Distributed Denial of Service-aanval. Bij zo'n aanval wordt met meerdere computers tegelijk geprobeerd een website te benaderen, met als doel de site plat te krijgen.

Nederlandse websites zijn ook regelmatig platgelegd door zo'n cyberaanval. Zo was begin deze maand politie.nl nog onbereikbaar. De websites van banken zijn ook vaak mikpunt van een aanval: dit voorjaar nog waren ING en Rabobank niet bereikbaar.

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl