NOS NieuwsAangepast

Frauderende student Maastricht is diploma kwijt

Fraude op een universiteit, dit keer bij een student. Die is haar masterdiploma van Maastricht University kwijt. Bij het inleveren van de scriptie van haar tweede master wist ze de automatische plagiaatcontrole te omzeilen, maar uiteindelijk kwam toch aan het licht dat ze fraude had gepleegd.

De docent die het werk moest beoordelen, werd wantrouwig en schakelde de examencommissie in. Die startte een onderzoek naar plagiaat en bekeek al haar papers handmatig. Toen bleek dat de studente meerdere keren had gefraudeerd, ook tijdens haar eerste master.

De studente gaf de fraude toe en leverde haar diploma en cijferlijst in. Het diploma wordt verwijderd uit het Nederlandse Diplomaregister.

SafeAssign

Hoe ze nou precies die automatische fraudedetectie heeft misleid, is niet duidelijk. De universiteit wil daar niets over zeggen om te voorkomen dat andere studenten hetzelfde proberen. De meeste universiteiten gebruiken het Ephorus-systeem, maar Maastricht University niet. Daar werken ze met de Amerikaanse variant, SafeAssign. Het zou kunnen dat het systeem omzeild is via inlogcodes van docenten, zegt de ontwikkelaar van Ephorus.

Het is voor het eerst dat de universiteit in Maastricht een diploma intrekt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl