NOS NieuwsAangepast

All you can drink de kop ingedrukt

Voor 1 januari nog even snel je drankvoorraad opmaken als club. Vanaf 2014 mogen 16- en 17-jarigen geen druppel alcohol meer, en dat kan natuurlijk een slok op een borrel schelen qua omzet. Dus konden jongeren in Arnhem zich deze maand op donderdag laten vollopen in The Level.

Meisjes konden voor 12,50 euro onbeperkt drinken, jongens voor 15 euro. Het was een proef en die is geslaagd, zegt manager Paul Hu. "Je kan wel zeggen dat de omzet en winst flink zijn gestegen op de donderdagen." En dat is mooi, want: "De discothekenbranche heeft het al heel moeilijk. Vanaf 1 januari wordt het nog zwaarder als we veel minder alcohol verkopen. Met dit soort acties verkopen we onze voorraad zoveel mogelijk."

Wordt dat niet een enorm zuipfestijn? "Nee, dat valt erg mee", zegt Hu. "We hebben zo'n 500 bezoekers en twee barren met twee of drie medewerkers. Mensen moeten wachten voor hun drankje en krijgen maar één of twee drankjes per persoon mee. Voor elkaar halen mag niet." En als het wel een zuipfestijn was, dan beter hier dan op een bankje in het park, vindt Hu. Hij heeft al wel vragen gehad van de ChristenUnie in Arnhem, over voorlichting over de nieuwe wet en alcoholpreventie. The Level gaat daar misschien bij helpen.

Op herhaling

The Level was van plan om dit soort feestjes vaker te organiseren, omdat deze editie zo succesvol was. "Alleen wel incidenteel, dus in vakanties of op vrijdagen."

Maar na een waarschuwing van de gemeente Arnhem heeft de club besloten er vanaf te zien. De gemeente heeft namelijk aangekondigd streng te gaan controleren of de drank- en horecawet niet wordt overtreden. Een overtreding kan betekenen date je drankvergunning wordt ingetrokken en daar heeft The Level geen zin.

STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, zag al niets in de drankactie: die zou overmatig drankgebruik uitlokken. Ook branche-organisatie Koninklijke Horeca Nederland was er niet blij mee.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl