NOS NieuwsAangepast

Zuckerberg & vrienden: internet voor iedereen

Facebook gaat internet voor iedereen beschikbaar maken, zo klinkt de belofte van Mark Zuckerberg. De vier miljard mensen die nu geen toegang hebben tot internet, moeten dat zo snel mogelijk krijgen.

Om dat te bereiken heeft Facebook een project opgezet samen met Samsung, Nokia, Ericsson, Mediatek, Opera en Qualcomm: Internet.org. "Die bedrijven werken in verschillende gebieden van mobiel internet, bijvoorbeeld telefoons, chips, software en netwerken", zegt onze techredacteur Elger van der Wel. "Door samen te werken kunnen ze het groter aanpakken."

Binnen bereik

Met Internet.org gaan ze proberen om internetgebruik goedkoper en efficiënter te maken. Dat zorgt ervoor dat internet voor mensen in ontwikkelingslanden meer binnen bereik ligt: hoge kosten voor een mobieltje en dataverbruik zijn geen issue meer.

Hoe ze het precies aan gaan pakken, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is er aangekondigd dat ze applicaties simpeler willen maken en dat telefoons en netwerken worden aangepast, zodat ze meer data kunnen verwerken terwijl je batterij het juist langer volhoudt.

En zo promoten ze het:

Volgens Van der Wel doet een aantal bedrijven al wat om internet goedkoop te maken: "Facebook heeft een speciale site die alleen in bepaalde landen beschikbaar is. Met 0.facebook.com kunnen gebruikers zonder data te verbruiken toch facebooken. En Nokia heeft een nieuwe telefoon waarop je wel kan internetten en een soort Facebook-app hebt, maar die verder heel simpel is - geen smartphone dus, maar een dumbphone."

Groei

Het lijkt een nobel doel: internet voor iedereen via een globale samenwerking. Maar Zuckerberg en zijn vrienden zullen er zelf ook van profiteren. Ongeveer één op de zeven mensen maakt op dit moment gebruik van Facebook. Het gebruikersaantal in de westerse wereld is zo goed als verzadigd terwijl er dus nog zo'n vier miljard mensen zijn die geen internet hebben. Allemaal potentiële Facebookgebruikers, moet ook de gedachte van Zuckerberg zijn geweest.

Bill Gates sprak al eerder over projecten die internet beschikbaar moeten maken in ontwikkelingslanden. Hij benadrukt dat internettoegang wel een goed hulpmiddel is, maar niet de eerste manier om zulke landen te helpen: "Als een kind diarree heeft, zal een website hem niet genezen".

Project Loon

Internet.org is trouwens niet het eerste project dat ontwikkelingslanden aan internet probeert te helpen. Google is er ook één gestart: Project Loon. Ballonnen van 15 meter, op grote hoogte, moeten voor een internetverbinding zorgen.

Klein detail: om die internetverbinding te ontvangen moet je wel een ontvanger aan de grond hebben. Dat is ook direct het eerste probleem: zo'n ontvanger kost geld en is voor de meeste mensen niet weggelegd.

Hier zie je hoe het werkt:

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl