NOS NieuwsAangepast

"Paspoort pedo's: afpakken die handel"

Pedo's bij wie de kans groot is dat ze opnieuw toeslaan, moeten zonder paspoort verder, vindt Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Ze wil dat minister Opstelten actie onderneemt tegen de vrijheid van pedoseksuelen: afpakken dat paspoort.

Ze wil dat hij de paspoorten van veroordeelden intrekt als er grote kans is dat ze opnieuw de fout in gaan. "In het buitenland kunnen ze op dit moment juist makkelijk toeslaan", zegt Dettmeijer.

Kindersekstoerisme

Volgens Dettmeijers rapport 'Barrières tegen kindersekstoerisme' misbruiken Nederlandse pedo's kinderen als ze bijvoorbeeld op vakantie. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een schooltje of weeshuis oprichten, zogenaamd met goede bedoelingen, om zo dicht bij kinderen te komen en ze aan hen te kunnen vergrijpen.

En in veel landen worden ze met open armen ontvangen, omdat scholen en weeshuizen hard nodig zijn. Nu ze nog een paspoort hebben, kunnen ze er makkelijk naartoe - een paar keer klikken en je hebt een vliegticket.

Pedo's in het buitenland

Er zijn op dit moment 34 geregistreerde gevallen van Nederlandse pedo's die vastzitten in het buitenland. Maar vermoedelijk zitten er veel meer in de gevangenis voor kindermisbruik, omdat er ook een groot aantal niet wordt doorgegeven aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, heeft een wetsvoorstel ingediend om een reisverbod op te kunnen leggen aan pedo's. Dettmeijer steunt dat, maar maakt er wel een kanttekening bij: "het opleggen van zo'n vrijheidsbeperking werkt alleen als de naleving wordt gecontroleerd".

Het afpakken van paspoorten is trouwens geen unieke regeling. Voor drugscriminelen bestaat die al.

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl