NOS NieuwsAangepast

Waar is Amarildo? Brazilië zoekt verdwenen bouwvakker

Waar is Amarildo? Dat is al een maand lang dé vraag in Brazilië. Iedereen zoekt hem - ook de politie, ook al zou die hem hebben kwijtgemaakt.

Amarildo de Souza is een bouwvakker van 42, getrouwd, vader van zes kinderen en wonend in de favela Rocinha - waar hij bijzonder populair is. Op 14 juli werd hij thuis door de politie om z'n identiteitspapieren gevraagd. Die liet hij zien, maar toch werd hij meegenomen naar het bureau. Zijn vrouw zag hem het bureau binnengaan. Belangrijk, want beelden van zijn vertrek zijn er niet, de beveiligingscamera's waren stuk. En niemand weet waar hij is.

Dit zijn de laatste beelden van Amarildo:

De politie zegt dat ze hem vrij snel na de ondervraging hebben laten gaan, via de achteruitgang. Maar thuis is hij niet meer geweest en niemand heeft Amarildo nog gezien. De militaire politie is Amarildo´s verdwijning aan het onderzoeken, maar z´n familie heeft niet de hoop dat ze hem levend terugzien. Ze denken dat de politie hem heeft vermoord.

Symbool

Dat denken meer Brazilianen. En omdat het niet de eerste keer zou zijn dat zoiets gebeurd is, is Amarildo uitgegroeid tot een symbool in Brazilië. In de staat Rio zijn tussen 1991 en mei 2013 tienduizenden mensen verdwenen: 91.807 om precies te zijn. In eerdere zaken worden nu ook agenten vervolgd.

"De politie hier is niet je beste vriend, maar eerder iemand om bang voor te zijn", zegt correspondent Marc Bessems. "Elke dag staan mensen te protesteren in Rio."

onde está amarildo camren (@tuanycruz) August 19, 2013

PR voor WK

Amarildo's verdwijning krijgt veel aandacht, omdat er in juni nog massaal geprotesteerd werd, tegen corruptie, onveiligheid, ongelijkheid. Ook op het harde optreden van de politie is veel kritiek. En dat is allemaal geen goede PR voor Brazilië, waar volgend jaar het WK wordt gehouden.

"Juist door het WK wil Brazilië z'n krottenwijken schoonvegen. Alle drugsbendes moeten weg en dan neemt de politie het over. Maar als de drugsbendes weg zijn, gaat de politie gewoon door met het 'pacificeren' van de krottenwijken", aldus Bessems. "En dat is het moment waarop mensen als Armadilo worden opgepakt."

'Onde está o Amarildo' is ook al een nummer:

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl