NOS NieuwsAangepast

Stop and Frisk-beleid New York verboden

Einde verhaal voor de 'Stop and Frisk'-acties in New York. Een Amerikaanse rechter heeft vandaag uitgesproken dat die fouilleerpraktijken van de NYPD verboden zijn. De methode was zeer omstreden, omdat bleek dat met name minderheden er de dupe van werden.

Een grote groep mensen had een class action lawsuit aangespannen tegen het 'lukraak' fouilleren door New Yorkse politieagenten. De Stop and Frisk-regel zorgde er voor dat agenten je mochten fouilleren zonder concrete aanleiding. Het enige dat je er voor hoefde te doen was er gevaarlijk of verdacht uitzien.

Volgens de mensen die de zaak hadden aangespannen, waren vooral etnische minderheden er de dupe van. Daarom heeft rechter Shira A. Scheindlin nu bepaald dat de Stop and Frisk-methode in strijd is met de grondwet, weet CNN. De wet die het aanhouden en doorzoeken mogelijk maakt, moet worden aangepast.

Quota

Politieagenten zijn zich van geen kwaad bewust. Ze waren getuigen in de zaak en beweerden dat ze willekeurig mensen aanhielden, om zo aan hun quota te voldoen.

Sinds 2002 passen agenten het beleid toe. Eigenlijk mogen agenten mensen aanhouden op basis van uiterlijke kenmerken, maar dat leek anders te werken in de praktijk. Uit die praktijk blijkt dat bepaalde bevolkingsgroepen veel vaker staande worden gehouden door de politie. Bij 80 procent van de aanhoudingen onder het mom 'Stop and Frisk' gaat het om zwarte mannen en Latino's, zei de rechter in haar uitspraak. Ook werd bekendgemaakt dat van 2004 tot juni 2012 meer dan 4,4 miljoen mensen werden aangehouden bij 'Stop and Frisk'-acties.

Stille tocht

In juni 2012 zorgde het Frisk-beleid al voor flink wat opschudding in New York. Bijna tienduizend mensen gingen in een stille tocht naar het huis van burgemeester Bloomberg, omdat ze zich gediscrimineerd voelen. Bloomberg zei toen dat het beleid voorlopig niet ging veranderen. "Als we denken dat je een pistool draagt, dan stoppen we je."

Door heel Amerika is het fouilleerbeleid ingevoerd, maar met name in New York roept het veel weerstand op. Hieronder spreken vier New Yorkse mannen over hun Stop and Frisk-ervaringen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl