NOS NieuwsAangepast

Nederland nog steeds populair bij internationale studenten

Nederland is nog steeds in trek bij internationale studenten. Bij studenten in Europa staan Nederlandse universiteiten op de derde plek, na Groot-Brittannië en Duitsland. Dat blijkt uit onderzoek van de website StudyPortals. Wel zijn we een plaatsje gezakt, vorig jaar stonden we op nummer 2. Ook toen stond Groot-Brittannië op 1.

Vooral Grieken, Britten, Indiërs, Duitsers en Amerikanen willen dit jaar graag in Nederland studeren. Vorig jaar was ons land vooral in trek bij Zuid-Europese studenten, vooral door de crisis. Ze hadden hier een beter toekomstperspectief dan thuis.

Goed nieuws voor Nederland, vindt de vereniging van universiteiten VSNU. "Internationale studenten hebben een positieve invloed op de Nederlandse economie. Onderzoek van het Centraal Planbureau heeft uitgewezen dat Nederland jaarlijks 740 miljoen euro verdient door afgestudeerde internationale studenten die in Nederland blijven werken."

Geen bèta

Het enige jammere is dat we hier een tekort hebben aan afgestudeerden die de bèta-markt op kunnen, maar dat de meeste studenten niet voor een technische opleiding komen. 80 procent van de buitenlandse studenten kiest voor een niet-technische studie. In andere landen zijn technische studies juist populair.

In 2011 kwamen vooral veel Britse studenten naar ons land, omdat daar het collegegeld werd vrijgegeven. Daardoor was studeren in Nederland stukken goedkoper dan in eigen land.

StudyPortals is een door de Europese Unie gefinancierd internetplatform waar Europese studenten hun buitenlandse studiemogelijkheden kunnen vinden en vergelijken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl