Henk's Fashion: LOL of cyberpesten?
Waarschijnlijk heb je 'm al voorbij zien komen op Facebook: Henk's Fashion. Een 'modeblog voor pittige kapsels'. Een humoristisch blog over vrouwen met kort, pittig haar dus. Met meer dan 11.000 likes in een maand kan je dat best een succes noemen.
Maar wie is Henk en hoe komt hij aan die vrouwen? Een talenwonder is hij in ieder geval niet en uit een eerder Facebook-'interviewtje' met Henk, de CEO van Henk's Fashion, worden we ook weinig wijs. En nu schijnt Henk met vakantie te zijn.
Bianca
Alom geliked dus, maar niet iedereen kan het waarderen. Zoals sommige vrouwen die op de pagina prijken. Linda Magazine schreef erover op hun website en Facebook, maar trok het bericht terug toen de reacties tegenvielen. Van ene Bianca, die er naar eigen zeggen zelf op staat, en van vrouwen die het gewoon niet leuk vinden dat andere vrouwen in de zeik genomen worden.
"Nou hier is dus de "verslaafde Miranda" even!! Deze "Miranda" is dus niet verslaafd aan alcohol, werkt gewoon 32 uur als verpleegkundige in een verpleeghuis, is moeder van 3 kids en heeft never en nooit toestemming gegeven om foto's van mijn FB site af te halen om te gebruiken." LiNDA Magazine
Mag dat?
Is dit eigenlijk niet gewoon een gevalletje cyberpesten? "Ja", zegt internetjurist Bart Schermer. En of het mag, is ook niet helemaal duidelijk. Volgens de voorwaarden van Facebook mag je Facebookfoto's binnen Facebook gebruiken, dat gebeurt tenslotte ook als je foto's leuk vindt of deelt. Maar dat geldt dus alleen voor foto's die van Facebook komen. Dat lijkt hier wel het geval te zijn, maar dat kunnen we niet controleren.
"Toch gaat het niet alleen om foto's; ook de tekst erbij is relevant. Als daar iets staat wat niet klopt en wat de persoon op de foto schaadt, dan gaat het om smaad of laster. En dat is een strafbaar feit", aldus Schermer.
Wat nu?
Wat moet je dan doen? In eerste instantie moet je je wenden tot de beheerder, Henk dus. Aangezien de kans groot is dat dat geen zin heeft, moet je bij Facebook aan de bel trekken. Dan zijn er volgens Schermer een paar opties:
1. Claimen dat er onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van je auteursrecht (als je de auteursrechthebbende op de foto bent) en dat de content verwijderd moet worden. Dit is een lastige, omdat Facebook in principe een licentie krijgt van jou als auteursrechthebbende en die kan doorwerken naar andere Facebookgebruikers.
2. Claimen dat Henk in strijd handelt met de voorwaarden van Facebook: Je zult geen gebruikers pesten, intimideren of lastigvallen. Dit is een grond voor het opheffen van het account. Dit kan, maar het is de vraag of dit echt gezien kan worden als pesten/intimidatie.
Als Facebook geen gehoor geeft, dan zijn er nog de volgende juridische opties:
3. Claimen dat inbreuk wordt gemaakt op het portretrecht omdat de eer en goede naam worden aangetast. Dit heeft, afhankelijk van de tekst bij het plaatje, nog wel kans van slagen. Facebook moet dan het plaatje/de account verwijderen.
4. Vordering uit onrechtmatige daad instellen omdat er mogelijk reputatieschade wordt geleden. Idem als vorige, hoewel het natuurlijk de vraag of en zo ja hoeveel schade er wordt geleden.
5. Als allerlaatste redmiddel is er dan nog het doen van aangifte (smaad, laster), maar de kans is klein dat de politie hier veel prioriteit aan zal geven.
Door: Helen