NOS NieuwsAangepast

Alleen vaccinatieweigeraars in Bible Belt? Vooroordeel!

Al een paar weken is er sprake van een mazelenepidemie in de Bible Belt. De gereformeerde christenen staan daarom nu bekend als de grootste weigeraars van vaccinaties tegen ziektes als de mazelen. Maar dat klopt niet, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag in Trouw: van de mensen die besluiten hun kinderen niet te laten inenten tegen de mazelen, is maar een op de vijf van reformatorische achtergrond.

Volgens het RIVM is 95 procent van alle kinderen in Nederland ingeënt. Van de overige 5 procent is naar schatting 1,3 procent gereformeerd. De rest bestaat uit mensen die kritisch staan tegenover het inentingsprogramma. Dat zijn bijvoorbeeld antroposofen.

Antroposofen volgen de spirituele filosofie van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Zij geloven dat ziekten een heilzame werking hebben op lichaam en geest en kinderen kunnen helpen bij hun ontwikkeling. Daarom staan ze sceptisch tegenover vaccinaties tegen 'minder gevaarlijke' ziekten, zoals de bof en mazelen. Zogeheten Rudolf Steinerscholen, ook bekend als vrijescholen, zijn overal in Nederland te vinden. Hoeveel antroposofen vaccinaties weigeren wordt echter niet bijgehouden, waardoor het RIVM geen precieze cijfers heeft over deze groep.

In de afgelopen weken zijn zeker 780 mensen besmet met mazelen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Vooral kinderen tussen 4 tot 12 jaar raken besmet, en de patiënten wonen vooral in de gereformeerde gebieden van Zeeland tot West-Overijssel. Elf kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De uitbraak in kaart gebracht door het RIVM.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl