"Een Russisch visum is als een e-mail uit Nigeria"

Edward Snowden is met z'n tijdelijke verblijfsvergunning ergens in Rusland, eindelijk uit de transitzone van het vliegveld van Moskou. En dat betekent in principe dat hij door heel Rusland kan reizen en dat zou hij ook wel willen, ware het niet dat dat niet kan - Snowden is de meest gezochte man ter wereld.

Waar is hij wel? Volgens zijn advocaat is hij op een "veilige plek" aangekomen. Een plek die de klokkenluider zelf gekozen heeft, aldus advocaat Anatoli Koetsjerena. Er zijn Amerikaanse vrienden bij hem, met wie hij contact kreeg via z'n vrienden in Amerika terwijl hij op het vliegveld zat.

VKontakte

Maar wat nu? Volgens Koetsjerena is zijn spaargeld zo goed als op. Snowden mag wel werken in Rusland, en er ligt al een aanbod van VKontakte, de Russische variant van Facebook. En er zijn journalisten die met hem willen samenwerken. "Hij heeft dezelfde arbeidsrechten als een inwoner van Rusland, behalve dat hij niet als ambtenaar of bij de politie mag werken", zegt een immigratiejurist. Buzzfeed zocht alvast wat mogelijke stulpjes en werkplekken voor hem uit.

Wat is de kans dat dit goedkomt? Amnesty International Rusland is op zich blij dat Rusland Snowden een tijdelijk visum heeft gegeven, maar zegt ook dat Moskou helemaal niet vriendelijk tegenover klokkenluiders staat. Een Russische klokkenluider die Russische geheimen zou openbaren, zou vervolgd worden, zegt Sergej Nitkin. En Rusland is een land dat volgens meerdere organisaties mensenrechten schendt. "Mensenrechten zijn universeel en om alleen bepaalde personen die rechten te verlenen, is niet eerlijk."

E-mail uit Nigeria

De voormalige advocaat van Pussy Riot is er ook niet zo zeker van dat Snowden in Rusland veilig is. "Hij heeft niet door dat een visum accepteren van Rusland hetzelfde is als per e-mail een erfenis acceperen van een Nigeriaanse advocaat", twitterde Mark Feigin.

Koetsjerena is nu bezig met een uitnodiging voor Snowdens vader, zodat die hem kan komen opzoeken. Ook zijn Amerikaanse advocaat zou naar Moskou komen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl