NOS NieuwsAangepast

Dus toch: de NSA leest en kijkt met alles mee

We vroegen het ons al eerder af: leest de NSA mee met je mail en chats? Dat leek toen mee te vallen, maar uit nieuwe onthullingen van de Britse krant The Guardian blijkt dat ze met 'XKeyscore', hun meest geavanceerde programma ooit, eigenlijk alles over een de 'typische' internetgebruiker te weten kunnen komen.

Dus toch

Wat iedereen dus eigenlijk stiekem al vermoedde, lijkt zo te zijn. De geheime dienst NSA kan met XKeyscore op e-mailadres zoeken, maar ook op naam, je Facebook-account, telefoonnummer, ip-adres of met steekwoorden. Tja, bijna alles dus.

En daar hoeven medewerkers niet eens uitgebreid toestemming voor te vragen bij hun baas of de rechter. Het enige dat ze hoeven te doen is in het programma invullen waarom ze de informatie nodig hebben. Wel is het zo dat er zoveel informatie wordt verzameld, dat de gegevens maar drie tot vijf dagen bewaard kunnen worden.

Hieronder zie je hoe belangrijk XKeyscore is in de informatievergaring.

Slides

The Guardian baseert zich op slides van een trainingspresentatie, die ze via klokkenluider Edward Snowden ontvingen. Die presentatie was bedoeld voor analisten in opleiding.

Met het programma mogen alleen mensen buiten de VS worden gevolgd, maar het is niet duidelijk in hoeverre het programma analisten daarin restricties oplegt. Volgens de NSA, dat het bestaan van XKeyscore erkent, zijn er met het programma al 300 terroristen gepakt. Ze zeggen dat de kans dat het programma misbruikt wordt klein is.

XKeyscore hoort bij het systeem waarmee we signalen uit het buitenland willen opvangen. Het is simpelweg niet waar dat heel veel analisten ongecheckt toegang hebben tot de data. Alleen analisten die zijn aangewezen mogen het programma gebruiken. Daarnaast zijn er allerlei 'checks' en 'balances' die misbruik moeten voorkomen. Met deze programma's verzamelen we de informatie die nodig is om missies succesvol uit te voeren - om de natie te verdedigen en Amerikaanse soldaten van bevriende landen in het buitenland te beschermenStatement NSA

Snowden

In een interview met The Guardian in juni hintte Snowden al op een dergelijk programma. "Ik kan achter mijn bureau iedereen ter wereld afluisteren: jou, je accountant, een rechter of de president. Het enige wat ik nodig heb is een persoonlijk e-mailadres", zei hij toen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl