NOS NieuwsAangepast

Kok te dik voor Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland wonen is niet voor iedereen weggelegd; het land staat bekend om z'n strenge immigratieregels. En nu kan je gewicht ook al een struikelblok zijn. Een kok is z'n werkvergunning kwijt omdat hij te dik is.

Albert Buitenhuis uit Zuid-Afrika, 130 kilo schoon aan de haak, woont al 6 jaar met z'n vrouw in Christchurch. En nooit eerder was het een probleem om hun werkvergunning te verlengen. Tot dit jaar dus. Volgens de immigratiedienst is hij niet gezond genoeg en loopt hij grote kans op diabetes en hartproblemen. En dat is allemaal te duur voor de gezondheidszorg.

Toch is het niet alsof Buitenhuis een uitzondering is: Nieuw-Zeeland staat derde op de lijst van meest obese inwoners, na Amerika en Mexico. 30 procent van de bevolking heeft overgewicht. Ironisch genoeg woog de kok bij aankomst in het land 30 kilo meer, maar met 160 kilo was het geen probleem om een visum te bemachtigen.

Gezondheidszorg

Volgens de immigratiedienst is het "belangrijk dat alle migranten een acceptabele gezondheid hebben om de kosten voor de gezondheidszorg zo laag mogelijk te houden", meldt Stuff.co.nz. En dan moet 'ie eigenlijk ook nog een nieuwe knie, wat 20.000 Nieuw-Zeelandse dollars kost.

Volgens een woordvoerder doet de immigratiedienst nader onderzoek als iemands BMI boven de 35 is. Die van Buitenhuis is boven de 40.

Het stel probeert nu via de immigratieminister van Nieuw-Zeeland alsnog een visum te krijgen, met als argument dat de man juist veel is afgevallen. Ze wonen nu bij Buitenhuis' zus in Auckland, omdat ze niet meer mogen werken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl