NOS NieuwsAangepast

Wéér een journalist ontvoerd in Syrië

Een Poolse journalist is in het noordwesten van Syrië ontvoerd door islamitische militanten. Dat meldt persbureau Reuters.

Het gaat om Marcin Suber. Hij zou aan het werk zijn geweest op een mediakantoortje aan de kant van de Syrische oppositie, toen hij werd ontvoerd. Het gebeurde in het stadje Saraqeb dat in handen is van de rebellen. Suber is een freelance journalist en werkt onder meer voor het Poolse fotopersbureau Studio Melon.

Dinsdag heeft een collega van Suber nog mailcontact met hem gehad, maar sinds woensdag ontbreekt ieder spoor. Suber is niet de enige journalist die van de radar is verdwenen.

Austin Tice

Zo is er bijvoorbeeld nog Austin Tice: de 32-jarige Amerikaan die bijna een jaar geleden spoorloos verdween uit Damascus. Hij volgde onder meer voor CBS News en The Washington Post de ontwikkelingen in Syrië. In augustus 2012 verdween hij en in oktober verscheen er voor het eerst een teken van leven. In een video zie je hoe hij is geblinddoekt, doodsbang is en uit een auto wordt gesleept. "Oh Jesus, oh Jesus" zegt hij zachtjes.

Het is bij Tice niet duidelijk wie hem precies ontvoerd hebben. Op de video lijkt het erop dat het rebbellen zijn, maar het zouden ook aanhangers van Assad kunnen zijn die zich verkleed hebben. Na de video is niets meer van Tice gehoord.

James Foley

Een andere Amerikaanse journalist die vermist wordt is James Foley. Hij verdween acht maanden geleden en sindsdien is het stil. Foley werkt voor persbureau AFP en voor de GlobalPost. Die laatste zegt dat het sterke aanwijzingen heeft dat Foley vast wordt gehouden door regeringstroepen van Assad.

Nieuws of video's over Foley zijn sinds november niet verschenen; zijn familie houdt hoop en houdt vandaag, precies acht maanden sinds zijn verdwijning, een wereldwijd moment van stilte en gebed.

Francois en Elias

En dan zijn er nog twee Franse journalisten: Didier Francois en Edouard Elias. De eerste is een doorgewinterde oorlogsjournalist, de tweede een fotojournalist die met Francois op pad was. Beiden zijn sinds juni vermist. Ze waren op weg naar de stad Aleppo, de stad in het noorden van het land waar sinds het begin van de burgeroorlog hevig wordt gevochten. President Hollande eist onmiddelijke vrijlating, maar tot nu toe met weinig resultaat

En zij zijn zeker niet de enige. Syrië is momenteel het meest gevaarlijke land voor journalisten om naartoe te gaan. In 2012 alleen al werden er 21 journalisten ontvoerd en zeker 39 kwamen om het leven. Of, zoals correspondent Hans Jaap Melissen, zelf ook in Syrië geweest, het ironisch stelt: "Ik krijg de indruk dat er in Syrië nu meer ontvoerde journalisten zitten (10?) dan niet-ontvoerde"

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl