NOS NieuwsAangepast

"Die Froome, dat kan toch niet?"

Nog voor hij goed en wel de Alpen over is in zijn gele leiderstrui beginnen de eerste mensen al te twijfelen over Christopher Froome. Zoveel beter dan de rest, dat kan toch niet?

Froome staat nu een goede vijf minuten voor op de nummer twee, oud-winnaar Alberto Contador. De Spanjaard gaf het afgelopen week zelf toe: "Froome is zowel in de bergen als in de tijdrit de sterkste van de klassementsrenners."

Maar in een jaar dat wordt overschaduwd door dopingverhalen uit het verleden is het voor sommigen een kleine stap naar de tour van nu. Ondanks dat Froome tot nu toe 19 keer heeft moeten plassen bij de dopingcontrole, denken sommigen dat hij toch niet zuiver op de graad is.

Froome gaat zo ook gelost worden. Doping is op. Joshua Livestro (@JoshuaLivestro) July 18, 2013

De spanning in de Ronde van Frankrijk is terug: gaat Froome met meer of minder dan een half uur verschil de tour winnen? Diederik Smit (@DiederikSmit) July 17, 2013

17th July Froome: "I'm not cheating" 18th July Team Sky cheats rules. Whiter than white eh? David Crompton (@DavidCrompton) July 19, 2013

Froome's ploeg Sky is daar niet blij mee en gaat in de tegenaanval.

Inspanningsfysioloog

Sportkrant L'Équipe kreeg daarom een deel van de medische gegevens van Froome van het afgelopen jaar. Een inspanningsfysioloog mocht naar de gegevens kijken, op voorwaarde dat hij de grafieken zelf niet zou publiceren. Uit zijn conclusie moet blijken dat Froome al tijden gewoon heel hard en goed fietst. Volgens de fysioloog kan Froome veel meer zuurstof innemen dan gewone mensen, waardoor hij bergop veel harder kan trappen dan anderen.

Nou, dat is duidelijk dus. Kous af, maar toch is niet iedereen tevreden met deze uitleg. Waarom mogen we die gegevens zelf niet zien? "Als je iets aan een krant weggeeft, dan heb je iets te verbergen," zegt oud-wielrentrainer Antoine Vayer tegen de Volkskrant. Voorlopig wordt er dus nog extra goed op Froome gelet.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl