NOS NieuwsAangepast

5 jaar strafkamp voor Russische oppositieleider

Het gezicht van de Russische oppositie, Alexej Navalny, moet vijf jaar het kamp in. Hij heeft volgens de rechter voor een kleine half miljoen euro aan hout verduisterd en moet daarom naar een strafkolonie. Ook moet hij 1 miljoen roebel; aan boete betalen. Navalny's advocaat heeft aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De veroordeling van Navalny komt niet als een verrassing, zegt correspondent David Jan Godfroid: "Tegenstanders van president Poetin ontspringen zelden of nooit de dans. En Navalny is zo'n tegenstander." Navalny is een anti-corruptieblogger en vaak prominent aanwezig bij anti-Poetindemonstraties. Hij is erg populair in Moskou, vooral onder jongeren en hoogopgeleiden.

Godfroid zegt dat Navalny's reactie op de uitspraak van de rechter emotioneel en hard was. "Volgens hem zuigt het politieke systeem dat Poetin vorm heeft gegeven "het bloed uit Rusland.""

Burgemeester en president

Navalny wilde in september gaan voor het burgemeesterschap van Moskou en hij had plannen om mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2018. Die plannen heeft hij nu moeten afblazen. Volgens critici is Navalny slachtoffer van een "politiek proces", met als enige doel hem voorlopig van het politieke toneel te laten verdwijnen. Er zijn protesten aagekondigd.

De grote namen van de oppositie in Rusland zijn met Navalny's veroordeling zo goed als verdwenen. De meesten zitten in voorarrest of mogen hun woning niet verlaten en hangt een straf boven het hoofd.

Zorgelijk

Minister Timmermans vindt de veroordeling van de Russische oppositieleider Navalny zorgelijk, net als de EU. "In het hele proces is niets op tafel gekomen dat de beschuldiging van corruptie met feiten onderbouwt," aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Timmermans is het van het grootste belang dat mensen die in Rusland tegen corruptie strijden, de ruimte krijgen misstanden aan de kaak te stellen.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl