NOS NieuwsAangepast

Stevie Wonder boycot 'stand your ground'-staten

Beyoncé, Chris Brown, Rihanna, Miley Cyrus en Nicki Minaj: allemaal besteedden ze aandacht aan de vrijspraak van George Zimmerman, die ervan werd verdacht de zwarte tiener Trayvor Martin te hebben doodgeschoten. Zanger Stevie Wonder voegt naar eigen zeggen de daad bij het woord: hij treedt niet meer op in Amerikaanse staten waar de 'stand your ground'-wet geldt. Die wet zegt dat mensen die zich bedreigd voelen, geweld mogen gebruiken.

Hier maakte Stevie Wonder zijn besluit bekend tijdens een concert in Quebec. Het publiek ontving zijn toespraak met een applaus:

Stand your ground

Zimmerman schoot de 17-jarige Trayvon eind februari bij een supermarkt dood omdat hij vond dat de jongen zich verdacht gedroeg. Later zei hij dat hij met de jongen in gevecht was geraakt en beriep hij zich op zijn recht op zelfverdediging. Door de omstreden stand your ground-wet in Florida was het moeilijk om hem te vervolgen.

Het uitblijven van Zimmermans arrestatie leidde maart vorig jaar tot een nationale rel. Veel Amerikanen denken dat er racistische motieven meespeelden bij de dood van Trayvon.

Voor dit weekend zijn er nieuwe vreedzame demonstraties aangekondigd vanwege de vrijspraak van Zimmerman. De organisatoren van die protesten willen dat er een nieuwe aanklacht wordt ingediend tegen Zimmerman en dat het 'stand your ground'-principe uit de wet verdwijnt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl