NOS NieuwsAangepast

Gestolen schilderijen waarschijnlijk in vlammen opgegaan

Is het einde verhaal voor de Tête d'Arlequin, La Liseuse, Blanc et Jaune, Waterloo Bridge, Charing Cross Bridge, Femme devant une fenêtre ouverte - dite la Fiancée, Autoportrait en de Woman with Eyes Closed? Dat is nog steeds de grote vraag. Volgens de Nederlandse justitie is er nog geen duidelijkheid over het lot van de werken, een gelekt rapport maakt wel iets meer duidelijk.

De aanwijzingen dat de meesterwerken zijn verbrand, worden steeds sterker. In de as die is gevonden in het huis van de moeder van de hoofdverdachte in Roemenië zijn resten van verf en spijkers gevonden. Dat blijkt uit het dossier van het Roemeense onderzoeksteam in de zaak. De verf en ijzeren nagels worden nu in een laboratorium onderzocht. De Nederlandse justitie heeft van de Roemenen gehoord dat dat onderzoek nog niet is afgerond.

Vernietigd

Volgens onder anderen het persbureau ANP heeft een Roemeens onderzoeksteam op een lokaal Roemeens tv-station gezegd dat alle zeven gestolen werken zijn vernietigd. Volgens hen heeft een onderzoeksleider gezegd dat de moeder van de hoofdverdachte de schilderijen bewaarde, tot ze een geschikte koper vonden.

De avant-gardistische meesterwerken zijn onder anderen van Monet, Matisse, Picasso en Gaugain. Bij elkaar hadden ze een geschatte waarde van 18 miljoen euro. Maar probeer gejatte werken maar eens te verkopen. De geruchten gingen dat de verdachten van de roof ze aan de Roemeense maffia probeerden te verpatsen, maar dat mislukte.

Roof van de eeuw

In oktober werd de diefstal van de zeven werken al gauw tot de kunstroof van de eeuw omgedoopt. Na de roof in de nacht van 15 op 16 oktober bleef het heel lang stil. Er werden beelden vrijgegeven waarop te zien was hoe de dieven van een nooduitgang een noodingang maakten. Experts zeiden toen al: de doeken komen nooit terug.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl