NOS NieuwsAangepast

Neonazi opgepakt: hij had connecties met Breivik

Een Noorse neonazi is opgepakt nadat zijn vrouw vier geweren kocht. Zij heeft een wapenvergunning, maar haar man niet. Kristian Vikernes wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Volgens de Franse politie wordt zijn huis nu doorzocht op wapens en explosieven.

Kristian Vikernes had connecties met de Noorse massamoordenaar Anders Breivik. Na de aanslagen in Noorwegen waarbij Breivik 77 mensen doodde, stuurde hij zijn manifest naar duizenden mensen, ook naar Vikernes.

Manifest

In het meer dan 1500 pagina's lange manifest van Breivik bekritiseerde hij hoe Europa werd geleid. Ook zijn extreem-rechtse en anti-islamitische opvattingen kwamen veelvuldig naar voren. Een groot deel van het manifest werd eind 2012 naar het Nederlands vertaald.

Kort geleden postte Vikernes over dat manifest op zijn website: daar had hij kritiek op Breivik, omdat die onschuldige burgers doodde.

Misdadiger

In de jaren '90 speelde Vikernes in blackmetal-band Burzum. In die jaren werd hij veroordeeld omdat hij een lid van de concurrerende blackmetal-band Mayhem had doodgestoken. Ook stak hij rond die tijd meerdere kerken in de fik. Daarvoor heeft hij in totaal 16 jaar in de cel gezeten, en in 2009 kwam hij vrij.

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl