NOS NieuwsAangepast

Geld voor families Newtown-schoolshooting

Zeven maanden geleden vermoordde de Amerikaan Adam Lanza 26 mensen op de Sandy Hook basisschool in het Amerikaanse Newtown, nu krijgen nabestaanden een geldbedrag. Gezinnen die een kind verloren bij de schietpartij krijgen ieder 214.000 euro, melden verschillende Amerikaanse media. Dat geld komt uit een fonds waar burgers geld in stortten.

Op 14 december 2012 kwamen twintig kinderen en zes leraren om het leven. De families van die omgekomen leraren krijgen ook geld uit het fonds. In dat fonds is uiteindelijk 8,7 miljoen euro beland. Daarvan wordt nu iets minder dan 6 miljoen euro verdeeld.

Kinderen die het drama overleefden krijgen ieders 15.000 euro en voor twee leraren die gewond raakten bij de schoolshooting is 115.000 euro beschikbaar gesteld. De overige miljoenen worden besteed aan kosten voor de nasleep van het drama. Er wordt bijvoorbeeld psychische hulp voor nabestaanden en slachtoffers van betaald.

Wapendiscussie

Tijdens de schietpartij op de Sandy Hook basisschool in Newtown in Connecticut werden de twintig kinderen neergeschoten in het klaslokaal. Lanza schoot thuis eerst zijn moeder neer, waarna hij naar de school reed en daar een bloedbad aanrichtte.

De schietpartij was reden voor een serieus debat over wapenbezit in Amerika. De Democratische gouverneur Andrew Cuomo was een van de beleidsmakers die voorop ging. Hij pleitte na het bloedbad voor beperkingen van wapenbezit. "We moeten de wanazin stoppen, mijn vrienden. In één woord: het is gewoon genoeg geweest. Genoeg!"

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl