NOS NieuwsAangepast

Politie spot Leidse bommelders in telefooncel

De schrik zat er goed in, toen in april de Hogeschool Leiden werd ontruimd na een bommelding. Daarvoor zijn nu twee studentes van de school opgepakt. Hoe de politie ze op het spoor kwam? Ze zijn gefilmd toen ze de bommelding deden vanuit een telefooncel. Door die melding konden veel tentamens die dag niet doorgaan.

Driehonderd mensen werden na het dreigtelefoontje geëvacueerd en explosievenexperts doorzochten daarna het gebouw. Leiden was toen al in rep en roer, omdat er al meerdere dreigementen naar scholen waren verzonden. Uit voorzorg gingen alle mbo-opleidingen en middelbare scholen een dag dicht. In de dagen daarna was er extra politie aanwezig op scholen.

De reden daarvoor was een dreigement van een jongen uit Leiden, die uiteindelijk in Costa Rica werd gevonden. Hij had op internet gedreigd met een schietpartij op een school. De 18-jarige jongen kwam vrijwillig naar de Nederlandse ambassade in Costa Rica en vloog toen naar Nederland.

Telefooncel

Uit onderzoek bleek dat de bommelding op de hogeschool gedaan was vanuit een telefooncel in Den Haag. De daders stonden gewoon op camerabeelden. Daarom was het een koud kunstje de twee studentes gisteren op te pakken.

Het is niet duidelijk waarom de twee de valse melding hebben gedaan. De politie wil dat de vrouwen de kosten van de ontruiming betalen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl