NOS NieuwsAangepast

Studenten gaan Russische geschiedenis 'bewaken'

Rusland heeft er de afgelopen eeuwen flink wat oorlogen op zitten; een bewogen verleden dus. En dan is het niet handig als andere landen die geschiedenis net iets anders interpreteren dan dat jij zelf doet. Vandaar dat in Rusland een speciale legereenheid de nationale geschiedenis gaat 'bewaken', meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

De legereenheid bestaat voornamelijk uit studenten. Zij krijgen toegang tot, tot nu toe geheime archieven waar veel historici al decennialang watertandend naar kijken. Deze 'bewakers' zullen zich vooral richten op de Tweede Wereldoorlog. De tijd die ze aan het vinden van 'de waarheid' besteden, gaat af van hun eenjarige dienstplicht.

Geschiedsvervalsing

Het Kremlin is al langer bezig hun geschiedenis te boetseren: in 2009 werd er een commissie opgericht die de 'vervalsing van de geschiedenis' tegen moest gaan. Maar resultaat bleef uit en dus werd 'ie vorig jaar alweer opgeheven. Ook deed men vorig jaar een poging om ieder Russisch kind dezelfde schoolboeken te laten gebruiken. Critici zijn bang dat hierdoor patriottische sentimenten aangewakkerd worden.

Een Russische parlementslid diende vorige maand een voorstel in om kritiek op het Rode Leger te verbieden. Als het aan hem ligt, krijg je voor het ontkennen van de rol van het Rode Leger in 'het behoud van de internationale vrede' een boete van meer dan 7.000 euro of zelfs een gevangenisstraf van vijf jaar.

De wet lijkt bedoeld om critici de mond te snoeren: voormalige Sovjetrepublieken hebben nog al eens wat kritiek geuit op het Rode Leger. Enkele beschuldigingen zijn dat soldaten hebben meegewerkt aan executies, deportaties en massaverkrachtingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl