maandag 8 jul 2013

Fijnstofmeters met app op pad

Hoeveel fijnstof zit er eigenlijk in de lucht? Dat wordt vanaf vandaag door zo'n tienduizend mensen gemeten met hun smartphone en een plastic toetertje. Onder meer het Longfonds wil weten wat we allemaal inademen. Dat doen ze vandaag om het helder weer is. Onze verslaggever probeerde het uit:


De deelnemers gaan overal door het land de blauwe lucht meten; ze meten dan het verstrooide zonlicht. De app zorgt dan weer voor een meting of de lucht boven je smerig is. Dit moet het eerste landelijke overzicht van fijnstof in Nederland worden.

Een team van de Universiteit Leiden won vorig jaar de Academische Jaarprijs 2012 voor het project. Frans Snik legde toen al uit hoe het werkt:

Deze meting is voor de organisatie ook belangrijk om meer over fijnstof te weten, omdat nog niet alles over fijnstof bekend is. We weten al wel dat fijnstof een verzamelnaam is voor kleine deeltjes die zo licht en klein zijn dat ze in de lucht (of atmosfeer) blijven zweven. De stofdeeltjes kunnen bestaan uit van alles en nog wat. Ze kunnen vaste stof of (gedeeltelijk) in water opgelost zijn.

Fijnstof kan van invloed zijn op onze gezondheid. Vooral kleine deeltjes hebben de neiging om diep in de longen door te dringen, en daar te blijven. Ook kunnen ze daarna in de bloedbaan komen.

Deel dit artikel