NOS NieuwsAangepast

Huis kopen? Kom maar met dat spaarvarken

Het wordt nóg iets moeilijker om als starter een huis te kopen. Heb je na je afstuderen waarschijnlijk al een flinke studieschuld, nu moet je ook nog een zak geld meenemen om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

In een advies aan minister Dijsselbloem van Financiën staat dat je 20 procent van de huisprijs zelf moet inleggen - dat kan tienduizenden euro's zijn. Daarmee is de hypotheek maximaal 80 procent van de koopsom.

Om starters toch niet helemaal in de put te praten, wordt het voor kopers onder de 35 misschien mogelijk hun pensioenpremies fiscaalvriendelijk opzij leggen. Dat geld kunnen ze dan gebruiken als startkapitaal.

Nu nog niet

Het advies komt van de Commissie Structuur Nederlandse Banken. Vanaf wanneer de nieuwe regels gelden is niet duidelijk; nu kan het nog niet, vanwegde de slechte economie. Volgens de Vereniging Eigen Huis is het dus een advies voor de toekomst: "Als je het nu doet, nu de economie en de huizenmarkt er slecht voorstaan, kan niemand meer wat kopen", zegt een woordvoerder.

Nu is afgesproken dat je in 2018 alleen tot 100 procent van de koopsom kan lenen, niets extra's dus. "Maar 80 procent is een flinke wijziging van het hele systeem", aldus de woordvoerder.

Buitenland

In het buitenland gebeurt het trouwens al lang, zegt Eigen Huis. "In Duitsland is het bijvoorbeeld al bekend, bouwsparen." Meer daarover zie je vanavond in onze uitzending, om 23.05 uur.

@nosop3 heel normaal in Oz. Daarom: langer thuis wonen, of een huis delen met room mates tot je de aanbetaling bij elkaar hebt gespaard. Robert Portier (@RobertPortier) June 27, 2013

@RobertPortier @nosop3 of je koopt n huis als investering (fiscale voordelen) en verhuurt het om uiteindelijk een huis voor jezelf te kopen rob van der wardt (@robvdwardt) June 27, 2013

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl