NOS NieuwsAangepast

Goed toeven voor Snowden op het vliegveld

En weer een dag waarop grootmacht Amerika ruzie maakt met andere landen om de uitlevering van Edward Snowden. Kreeg eerder Rusland al de wind van voren, nu is het Ecuador die op het matje is geroepen. De VS dreigt met een handelsstop als het land de klokkenluider asiel verleent.

"Onze regering zal landen niet belonen voor slecht gedrag", zegt Robert Menendez, voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. Het dreigement komt op een goed moment: volgende maand lopen twee belangrijke handelsovereenkomsten af.

Goed toeven

Ondertussen zit de man waar het allemaal om draait nog altijd in de transitruimte van het Sheremetyevo International Airport van Moskou. Tenminste, als we alle berichten moeten geloven. Tot nu toe heeft nog niemand zich gemeld die Snowden ook daadwerkelijk heeft gezien op het- toch best drukbezochte- vliegveld.

Als Snowden er inderdaad zit, kan dat ook nog wel even duren. Zijn asielaanvraag bij Ecuador kan nog maanden in beslag nemen, en tot die tijd blijft hij in het 'niemandsland' van de transitzone. Vervelen hoeft hij zich daar niet. Net zoals de film The Terminal laat zien, is er op een gemiddeld internationaal vliegveld genoeg te beleven. Bij The Daily Beast hebben ze het voor het Sheremetyevo vliegveld van Snowden eens op een rijtje gezet.

Vliegangst

De transitzone bestaat uit drie terminals: D, E en F. Daar kan Snowden zich bijvoorbeeld laten behandelen voor vliegangst. Daarvoor moet hij naar terminal E. Of hij er last van heeft is een tweede, maar na een tijdje is elk verzetje welkom. Zo'n cursus duurt al snel een uur: het houdt je van de straat.

Mocht hij na de confrontatie met zijn mogelijke vliegangsten honger krijgen, is dat ook geen probleem. Snowden kan zijn favoriete broodje bij Subway bestellen of juist voor een lokale koffie kiezen bij koffieketen Shokoladnitsa.

Shoppen

Het shoppen mag natuurlijk niet ontbreken. Als het gaat om Duty Free is Snowden op de goede plek. Swarovski-diamanten (kijken, niet kopen), parfums en heel veel alcohol. Alles is aanwezig. Mocht hij medisch gezien wat nodig hebben, kan dat ook: er is een apotheek.

De avond afsluiten met een borrel kan in de Irish Pub: Kelly O'Conners. Het café is dag en nacht open, dus alle mogelijkheden voor Snowden om een ´regular´ te worden. Tot slot ook handig voor mensen als Edward Snowden: er is overal gratis Wifi. Of het afgetapt wordt, is de vraag.

Charles de Gaulle

The Terminal (2004) zou geïnspireerd zijn door het verhaal van Mehran Karimi Nasseri: een vluchteling uit Iran die van 1988 tot 2006 in terminal 1 van Charles de Gaulle-vliegveld in Parijs verbleef omdat hij het land niet binnen mocht en niet terug kon naar Iran. Uiteindelijk verliet hij het vliegveld omdat hij naar het ziekenhuis moest. Of Snowden hetzelfde zal overkomen is niet waarschijnlijk: inmiddels heeft ook Venezuela zich gemeld als land dat hem mogelijk asiel wil aanbieden.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl