NOS NieuwsAangepast

Koning Albert 'bastaardkind erkennen voor dummies'

Het cursusboek op bovenstaande foto bestaat niet echt, maar de Belgische koning Albert zit er wel een beetje om verlegen. Hij zal niet de eerste aan een hof zijn met een buitenechtelijk kind, maar toegeven? Ho maar. En de Belgen zijn er klaar mee.

Eigenlijk kwam in 1999 al naar buiten dat Albert bij zijn maîtresse een dochter had verwekt: Delphine Boël. Tot die tijd was Albert regelmatig op bezoek gegaan bij z'n dochter, maar toen het bekend werd, stopte dat en weigerde hij haar te erkennen. De zaak komt weer naar voren omdat Delphine Boël, zoals de 45-jarige vrouw heet, een rechtszaak heeft aangespannen.

Dna

Ze daagt prins Filip voor de rechter om dna-materiaal af te staan, zodat ze kan bewijzen dat ze Alberts dochter is. Een rechtszaak tegen de koning kan niet, daarom daagt ze 'haar broer' Filip. Volgens de media doet ze dat omdat haar bedrijfje zo goed als failliet is. Zelf zegt ze dat ze zich gediscrimineerd voelt en dat ze het erg vindt dat ze geen contact meer heeft.

Maar de Belgen zijn wel een beetje klaar met het gedraai van de koning. De meeste Vlamingen vinden dat koning Albert zijn dochter publiekelijk moet erkennen, meldt de Gazet van Antwerpen. In één peiling denkt 82 procent er zo over, in een andere peiling zelfs 89 procent. Vooral omdat eigenlijk iedereen wel weet hoe het zit. Hij heeft het formeel nooit toegegeven, maar ook niet ontkend.

Privé

In de politiek proberen ze van de zaak af te komen door erop te hameren dat het een privékwestie is. Zo wijst de liberale partij erop dat de vraag naar erkenning van Delphine Boël als dochter van de koning een privéaangelegenheid is. Een andere politicus vindt het genoeg dat hij in zijn kersttoespraak in 1999 zinspeelde op het bestaan van een buitenechtelijke dochter. "Moet hij dat dan nog een keer zeggen?"

Op 25 juni zou de rechtbank zich over de zaak buigen, maar Belgische media melden dat de rechtszaak is uitgesteld tot september.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl