NOS NieuwsAangepast

Navy SEAL worden: binnenkort ook een meisjesdroom

Onderdeel zijn van de Navy SEAL: in de toekomst niet alleen een jongensdroom, maar ook voor meisjes iets om over te dromen. Vrouwen kunnen in de toekomst solliciteren naar een plekje bij de elitegroep van het Amerikaanse leger. Het leger gaat langzaamaan steeds meervrouwen toelaten in gevechtsfuncties. Persbureau Associated Press heeft nu gezien hoe dit 'gender-neutrale' stappenplan voor de Navy SEALs gaat werken.

Op dit moment zijn er nog twee gevechtsonderdelen van het Amerikaanse leger waar vrouwen niet welkom zijn: de Navy SEALs en de Navy SWCC. Die laatste is een speciale eenheid die werkt als ondersteunende divisie van de SEALs. Ze werken nauw samen in speciale, zeer geheime operaties waarbij de Navy SWCC vooral op het water operaties uitvoeren.

Fysiek

Opgenomen worden in het eliteteam van de SEALs is niet voor iedereen weggelegd. Je moet een enorm zware training ondergaan, hebt volledige geheimhouding en moet onder zware, fysieke omstandigheden kunnen functioneren.

En dat is nou precies de reden waarom vrouwen niet toegelaten zouden moeten worden, zegt Elaine Donnelly, fel tegenstander van de plannen. "De fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen worden al ruim 30 jaar bevestigd in allerlei onderzoeken. Alle initiatieven die de 'gender-neutrale' standaard willen inpassen, zullen dan ook leiden tot een verlaging van de huidige standaard", zegt Donnelly.

Ombouwen

Of het de kwaliteit van de SEALs ook echt zal aantasten is nog de vraag, maar wel is zeker dat er een paar aanpassingen nodig zijn. Trainingskampen hebben vaak niet eens faciliteiten voor vrouwen en ook veel oorlogsschepen hebben nog geen aparte wc's of douches voor vrouwen.

De eerste vrouwen zouden vanaf 2015 de aangepaste opleiding tot Navy SEAL moeten kunnen volgen. Makkelijk gaan ze het niet krijgen: ze moeten ten minste vijf fysieke onderdelen doorlopen om aangenomen te worden. Ze moeten onder meer een tankgranaat kunnen dragen, muren bestormen, gewonde collega's dragen en tanks kunnen laden met munitie. Daarnaast is er ook nog een strenge selectie gebaseerd op theoriekennis en zullen ze moeten beseffen dat hun hele leven in het teken van de SEALs zal staan.

Op dit moment is 14 procent van de militairen vrouw. Meer dan 280.000 vrouwen zijn inmiddels naar Irak en Afghanistan gestuurd.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl