NOS NieuwsAangepast

Stoppen met roken door te roken

Pleisters, tabletten, kauwgom: er is al een hoop op de markt waarmee mensen proberen te stoppen met roken. Binnenkort komt daar nog een hulpmiddel bij: de 'rookloze' sigaret, oftewel een sigaret met nog maar een héél klein beetje nicotine. Zo zou je makkelijker van je verslaving afkomen. Te mooi om waar te zijn?

In Amerika werd de nieuwe uitvinding bejubeld: na 13 weken was 54 procent van de proefpersonen gestopt met roken. De sigaret is daar als geneesmiddel op de markt gebracht om makkelijker te kunnen stoppen met roken.

In Nederland is dat niet het geval: de rookloze sigaret is hier gewoon een tabaksproduct. Ook longarts Pauline Dekker gelooft niet dat het gaat werken: "Een nicotine-arme sigaret kan nooit een goed middel zijn, bovendien zijn mensen aan meer verslaafd dan alleen nicotine". In een sigaret zitten namelijk ook de schadelijke stoffen teer en koolmonoxide.

Patroon

Stivoro, het expertisecentrum voor het stoppen met roken, zegt dat roken vooral een patroon is in iemands leven: "Roken van een sigaret is vaak een vaste gewoonte. Koffie en sigaret, drankje en sigaret. Als je dat patroon vasthoudt, kom je er alsnog niet vanaf".

Ook verslavingsinstituut Trimbos heeft z'n twijfels: "Als je echt wil stoppen moet je ook de handeling stopzetten. Voor iedereen werkt iets anders: sommigen mensen stoppen gewoon, anderen gebruiken tabletten of gaan in therapie. Ik kan begrijpen dat dit soort sigaretten ook kunnen helpen. Die zijn nog steeds niet goed, maar beter dan normale sigaretten," zegt Daan van der Gouwe van het Trimbos.

Meer over deze nieuwe sigaretten zie je vanavond om 22.30 uur in NOS op 3.

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl