NOS NieuwsAangepast

What happens in de kroeg...komt op Facebook

Feestbeesten moeten voortaan misschien maar niet meer in de kroeg zoenen. Dan loop je namelijk het risico met je zoenfoto op de pagina Spotted: Regelfoto's te komen. Er zijn al versies voor Groningen en Nijmegen. Groningen heeft in twee weken meer dan 5300 likes. Nijmegen heeft er tot nu toe slechts 102 en er staan nog geen foto's op.

Op de pagina van Groningen staan zoenende mensen, die vaak in de reacties getagd worden. En daar is, zoals verwacht, niet iedereen blij mee: boze Facebookers noemen de foto's "een schending van de privacy". Maar is dat wel zo?

"In principe mag je in de openbare ruimte gewoon gefilmd of gefotografeerd worden. Als je in een gênante positie op de foto staat, is dat een inbreuk op het portretrecht, maar dat portretrecht is niet absoluut," zegt internetjurist Arnoud Engelfriet. Vreemdgaan is er in ieder geval niet meer bij.

Volgens internetjurist Bart Schermer gaat het erom in hoeverre je herkenbaar in beeld bent: "Hoe beter herkenbaar, hoe meer je het portretrecht kan aanspreken. Als je goed herkenbaar bent, is dat nadelig als je bijvoorbeeld moet solliciteren voor een baan. Dan loop je inkomsten mis en je kun je een schadevergoeding eisen. Maar je moet het per geval bekijken."

Tips

Hij heeft nog wat tips als je ongewenst op de pagina staat: "Als je de foto niet online wilt, kun je natuurlijk vragen of de foto eraf gehaald kan worden. Lukt dat niet, kun je de beheerder van de pagina aanklagen. In het uiterste geval kun je een rechterlijk bevel aanvragen op grond van onrechtmatige publicatie. Als je dat bevel naar Facebook stuurt, moeten ze de foto eraf halen. Maar de kans dat je zo'n rechterlijk bevel krijgt, is behoorlijk klein".

De makers van de Groningse Facebookpagina maken zich voorlopig geen zorgen:

"We krijgen veel berichtjes en snappen dat er wat gevoelige foto's gepost worden. Wij maken deze foto's echter niet. Vind je dat er een gevoelige foto geüpload is, dan had je je tong misschien in je mond moeten houden. Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten. Nou groetjes en superdoei".Spotted: Regelfoto's Groningen

Bovendien zit er ook een positieve kant aan de foto's:

Door: Selina

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl