NOS NieuwsAangepast

"Groot-Brittannië bespioneert bondgenoten"

Niet alleen jij en ik kunnen makkelijk worden afgeluisterd, ook de wereldleiders zelf. Volgens de krant The Guardian zijn politici tijdens zeker twee bijeenkomsten van de G20 afgeluisterd door de Britse veiligheidsdiensten. Dat gebeurde in opdracht van de Britse regering.

De Britten luisterden met telefoongesprekken mee en hackten ook computers. Sommige delegaties zouden naar nagebouwde internetcafés zijn gelokt, zodat de e-mails konden worden gelezen.

Het afluisterschandaal treft onder meer om delegaties uit Zuid-Afrika en Turkije. Over Nederland is niets bekend. Ook is volgens The Guardian geprobeerd een telefoongesprek van de Russische president Dimitri Medvedev af te luisteren.

Edward Snowden

De onthulling is er weer eentje van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Hij zorgt nu voor het eerst voor harde bewijzen dat bondgenoten elkaar bespioneren. Snowden houdt zich overigens nog steeds schuil in Hong Kong. Amerika is intussen een onderzoek naar hem gestart.

De gelekte informatie komt voor Groot-Brittannië niet bepaald gelegen: vandaag begint er namelijk een G8-top in Noord-Ierland.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl