NOS NieuwsAangepast

Offshore-leaks: belastingontwijkers staan online

De offshore-leaks staan online. Dat zijn offshore-gegevens van honderdduizenden bedrijven, banken en particulieren - die op deze website staan.

Journalisten onthulden met de zogeheten offshore-leaks op welke wijze politici, zakenmensen en rijke families gebruikmaken van belastingparadijzen. De database die journalisten van het Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) doorspitten, is nu ook door jou te bekijken.

Offshore

Met offshore-constructies kunnen bedrijven belasting ontwijken. Bijvoorbeeld door anonieme offshorerekeningen waar geld op wordt gezet. Maar dat betekent niet per se dat iedereen die in deze database staat, zich daar schuldig aan maakt. Belastingontwijking kan binnen de wet gebeuren, maar waar de grens precies ligt, is onduidelijk.

Politici en bankiers zijn terug te vinden in de lijst, maar ook particulieren. Veel namen zijn uiteindelijk te linken aan bedrijven. Zo lijkt ook de campagneleider en penningmeester van de Franse president Hollande geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

Belastingparadijzen

Bij belastingparadijzen denk je al snel aan tropische eilanden zoals de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Gibraltar. Maar ook Nederland wordt soms een belastingparadijs genoemd - al heeft 'brievenbusbv' de voorkeur van staatssecretaris Weekers van Financiën.

De brievenbusbv's zijn financiële holdings van multinationals die speciaal in Nederland zijn gevestigd vanwege het belastingvoordeel. Weekers vindt dat dat Nederland geen belastingparadijs maakt: "Het woord belastingparadijs zou ik niet willen gebruiken. Wel heeft Nederland een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat."

Trouw

Journalisten van Trouw, Joop Bouma en Martijn Roessingh, vertelden in april over de belastingparadijzen bij Pauw en Witteman:

Wat is er nou eigenlijk mis? Banken die meewerken aan "het opzetten en in stand houden van offshore-constructies waardoor mensen grote sommen geld kunnen wegzetten", aldus Joop Bouma. "De bank, ING, heeft zijn eigen werknemers ingezet bij het afschermen van constructies. En dat is wel heel opmerkelijk", vertelt Martijn Roessingh.

Ten strijde

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) probeerde de gegevens ook in handen te krijgen. Hij zag daar echter van af, omdat hij dat dan via de rechter moest doen.

Aankomende maandag gaat de G8 - de acht rijkste landen van de wereld - bespreken hoe ze belastingontduiking en -ontwijking internationaal tegen kunnen gaan. De Brite premier David Cameron roept de tien beruchtste belastingparadijzen op om een internationaal verdrag te tekenen tegen belastingontduiking. Daarmee verplichten de paradijsjes zichzelf informatie te verstrekken over rekeninghouders. Dat maakt het moeilijker maken om zwart geld op een buitenlandse rekening te stallen.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl