NOS NieuwsAangepast

Facebook, Microsoft: dit waren de dataverzoeken

Daar zijn ze dan: de eerste openbare lijsten met dataverzoeken van de Amerikaanse overheid. Facebook en Microsoft hebben als eerste bedrijven cijfers naar buiten gebracht. Dat doen ze naar aanleiding van de ophef over de onthullingen van Edward Snowden vorige week. De klokkenluider bracht naar buiten dat de Amerikaanse overheid op grote schaal internetdata verzamelt via het programma PRISM. Facebook kreeg in de tweede helft van 2012 Facebook tussen de 9000 en 10.000 verzoeken van lokale en federale diensten. Microsoft kreeg tussen de 6000 en 7000 verzoeken.

Bij Facebook ging het vooral om lokale politie die op zoek was naar bijvoorbeeld een vermist kind, maar ook een inlichtingenfunctionaris die een terroristische dreiging onderzocht. Daarbij waren de accounts van zo'n 18.000 à 19.000 Facebookgebruikers betrokken. Ze mogen niet zeggen hoeveel verzoeken van de geheime inlichtingendienst erbij zitten - die vragen om veel meer informatie, maar het is dus niet precies bekend wat. "We hopen dat dit de cijfers in perspectief zet en onterechte conclusies hierover van tafel zijn", schreef Facebook na de publicatie. Bij Microsoft waren ongeveer 32.000 accounts betrokken.

Beide bedrijven zeggen dat ze van de overheid grove schattingen naar buiten mogen brengen.

Hoeveel gegevens doorgespeeld?

Dat zijn dus het aantal verzoeken. Maar aan hoeveel verzoeken geven de bedrijven gehoor? Een bron bij Facebook zegt dat het bedrijf in zeker 79 procent van de gevallen, deels gehoorzaamt, meldt The Guardian. Meestal overhandigen ze dan het e-mailadres van de gebruiker en z'n naam en ip-adres, niet de inhoud van berichten. Facebook zelf zegt dat ze dat alleen doen als de wet het voorschrijft.

Amerikaanse bedrijven als Facebook, Microsoft en Google kregen de wind van voren, omdat ze data zomaar zouden doorgeven. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg liet toen weten dat zijn bedrijf de Amerikaanse regering, of andere regeringen, nooit toegang heeft gegeven tot hun servers. En dat ze nooit een gerechtelijk bevel hebben gehad, zoals Verizon, om op grote schaal data van klanten door te spelen.

Google

Eerder deze week stuurde Google een brief aan de directeur van de FBI en de minister van Justitie met de vraag of ze meer openheid kunnen geven over geheime dataverzoeken. Google ontkent dat Amerikaanse opsporingsdiensten direct toegang hebben tot gegevens van hun gebruikers. "Er is geen directe toegang, geen achterdeurtje in onze servers. Wel reageren we als we vragen krijgen van de overheid."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl